Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Semptomu; bilinçdışında oluşan çatışmanın örtük ifadesi olarak tanımlayabiliriz. Bireysel psikoterapi talebiyle başvuran danışanla yürütülen çalışma ise; bu örtük ifade içerisinde gizleneni arama yoluyla gerçekleşir. Danışan; yaşadıklarıyla ilgili bağlantılar kurarak aklına gelenleri ifade ederken; psikolog da bu yolu onunla birlikte alır ve bağlantıları danışan ile birlikte anlamlandırmaya yönelik bir çalışma yürütür.
Ergen ve yetişkin danışanlarla uygulanan ve sözel ifadeyi esas alan bireysel psikoterapiye yön veren; çerçevedir. Çerçevenin uygun bir şekilde ilk görüşme esnasında oturtulmasıyla birlikte başlar psikoterapi. Çerçevenin oturtulması ise; zaman ve mekânın tanımlanmasıyla gerçekleşir.
Psikoterapi sürecinde devamlılık önemli bir unsurdur. Bu nedenle; psikolog ve danışan uygun bir gün ve saat belirlerler. Zamanlılıkla ilgili olan bu unsur; düşünce akışının devamlılığına da gönderme yapmaktadır. Mekânın veya başka bir deyişle; görüşmelerin gerçekleştiği odanın sabit oluşu da; danışana bir alan tanındığı ve bu alan içerisinde aklına gelebilecek herşeyi serbestçe söyleyebileceği düşüncesine dayanmaktadır. Çerçeve bu nedenle; hem danışanın kendini rahatça ifade edebilmesi üzerine düşünülerek oturtulmaktadır; hem de psikoloğun bu zaman ve mekân içerisinde danışana uygun bir alan sunmasıyla ilgilidir. Karşılaşmaların aynı gün; aynı saat ve aynı mekânda gerçekleşmesi; psikoloğun danışana korunaklı ve kendine ait bir alan sağlayabilmesi gibi önemli unsurlara dayanmaktadır.
Bireysel psikoterapi uygulamasıyla ergen ve yetişkinlerde; oyun terapisi aracılığı ile ise çocuklarda oluşan ruhsal sıkıntılara yönelik anlamlandırmaya ve rahatlatmaya yol açabilecek bu süreçler oldukça dinamik ve önemlidir.