Bir kaygı türü olan takıntı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk); kişilerin kendilerini yapmaktan alıkoyamadığı ve yapmayınca da kendilerini rahatsız hissettikleri düşünceler ve bunlara bağlı olarak uyguladıkları davranışlar bütünü olarak adlandırılmaktadır. Bireyleri strese sokan; işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen; kontrol edilemediği sanılan bu durum huzursuzluk yaratmaktadır.
Obsesif-Kompulsif belirtiler taşıyan bireyler; düşüncelerini engelleme yönünde belirli ritüelleşen davranışlar sergilemekte ve bu düşünceler her akla geldiğinde kısır döngü olarak bu davranış ritüelleri tekrarlanmaktadır. İnsanlar bazen bu düşüncelerin mantıksız; anlamsız ve saçma olduğunun farkına varabilirler ama yine de engellemeye yönelik bir şey yapmazlar. Bu durum günlük işlerin engellenmesine kadar uç boyutlarda olabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun belirtileri;
Stres; travmatik bir olay yaşamak; kişilerin yaşadıkları çeşitli sıkıntılar; obsesif kompulsif oluşumunu sağlayabilmektedir. Bu bozukluğun sebepleri kişiden kişiye göre farklılık göstermekte; tedavi sırasında obsesyona nelerin sebep üzerine durmak ve tedavi planını ona uygun biçimde ayarlamak önem arz etmektedir.
Oldukça yaygın olan bu rahatsızlık; genel olarak çocukluk çağlarında meydana gelmekte; yaş ilerledikçe şiddeti artmaktadır. Tedavi yöntemi olarak Bilişsel Davranışçı Terapi uygulayan uzmanlardan destek alınması; insanların yaşadığı bu sıkıntıların azalmasını sağlayabilmektedir.