Günlük rutini bozan; ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen; dehşet; kaygı ve panik yaratan; kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar travmatik yaşantılar olarak tanımlanmaktadır. Kişi; gerçek bir tehditle karşılaştığını algılamış; fiziksel zarara maruz kalmış veya buna tanık olmuş; bu esnada da aşırı derecede korku; çaresizlik ve dehşet hissetmişse; durum kişi için travmatik bir yaşantı olarak tanımlanabilmektedir.
Travma yaşayan insanlar; üzerinden yıllar geçse de başlarına gelenleri diğer insanlara anlatmakta zorluk çekerler. Bedenleri; korkuyu; öfkeyi ve çaresizliği yeniden yaşarken; savaşma ya da kaçma dürtüleri yeniden canlanır ancak bu duygularını dile getirmeleri neredeyse imkansızdır.
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?
İstenmediği halde tekrarlayan anılar; tekrarlayıcı ve rahatsız edici rüyalar; uykusuzluk; olayı hatırlatan yer veya durumlardan kaçınma davranışları; her şeyi kontrol altında tutma isteği; aşırı uyarılmışlık ve artmış kaygı; suçluluk; pişmanlık; gerçekliği ayırt edememe; öfke patlamaları; ağlama nöbetleri; dikkati toplamada zorluklar; sosyal içe çekilme; içe kapanma; travmatik anıların tümünün veya bir kısmının istenmeden yeniden yaşanması gibi belirtiler bir aydan daha uzun süredir devam ediyorsa; Tssb’nin varlığı değerlendirilmelidir.
Travma ile başa çıkmak için neler yapabiliriz?
Korunun: Yaşanan travmatik olay sonrası yemek yeme; uyuma gibi temel ihtiyaçları mutlaka karşılamaya çalışın.
Temas kurun: Aileniz; arkadaşlarınız ya da ulaşabileceğiniz resmi görevlilerle temas kurun. Uzmanlara ulaşın.
Kendinize karşı sabırlı olun: Zorlayıcı bir olaydan sonra kendinize zaman tanıyın. Hiçbir şey hemen ve bir kerede normale dönmeyecektir.
Farkındalığımız arttıkça yaşamımızı kontrol etme olasılığımız da artar. Ne hissettiğimizi bilmek; neden öyle hissettiğimizi anlamanın ilk adımıdır.
Duygularınızı paylaşın; bu sayede sosyal çevrenizden yardım alma olanağınız olur.
Sizi meşgul edecek yardım çalışmalarına; hayatınızı düzene koymanıza yardım edecek yapıcı faaliyetlere yönelin. Siz hareket ettikçe; olumsuz duygular sizden uzak duracaktır.