Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Bazı durumlarda; bir-iki sağlam seçenek oluşturmakla birlikte hangisinin daha iyi olduğuna hala karar verememiş olabilirsiniz. Bu; mantıklı düşünmeye belki de farklı varsayımlar ya da veriler kullanmaya ya da sadece lehte ve aleyhte unsurları sıralamaya dayalı iki eylem rotası arasında bir karar olabilir. Ya da büyük olasılıkla; kalbiniz ile aklınız arasında bir ikilemdir. Başka bir deyişle; mantıklı yol ile yapılması gerektiğini hissettiğiniz şey arasında karar veremezsiniz.
Size kararsız kaldığınızda yapabilecek 3 şey öneriyorum.
Gevşeyin ve zihninizi serbest bırakın.
Doğru olduğunu hissettiğiniz şeyi düşünün.
Seçenekleri belirleyip yazı tura atın. Çıkan sonuca bakıp tekrar yazı tura atma gereği duyarsanız; bilinçaltınız buna muhtemelen ‘hayır’ diyordur; o zaman diğer seçeneğe göre davranın. Sonuçtan memnunsanız; o hareket tarzını izleyin. Aniden fikir değiştirirseniz; duygularınızı not alın.
Bu önerilerin hiçbiri yüksek IQ ya da formel bir eğitim gerektirmez. Yaratıcı zihninizi kullanmanız yalnızca sağduyuyla ilgilidir. Ama her zaman kolay olmaz; çünkü değişim söz konusudur. Yaşantınız boyunca deneme alışkanlığı edinmişseniz; denemeyi bırakmak size doğal gelmeyebilir. Gevşemek yapınızda yoksa; aynı şey onun için de geçerlidir. Önemli olan gevşeyebilmeniz; hedefe odaklanabilmeniz; olayları farklı bir ışık altında görebilmeniz ve sorular sorabilmenizdir. Önce küçük şeylerden başlayıp; sonra kriz anlarında ve en büyük kararlarda sezgilerinize güvenebilirsiniz. Bu basit önerileri birer birer uygulamaya başlayın ve aldığınız sonuçları; neler hissettiğinizi de ekleyerek bir kenara yazın.
Vereceğiniz her kararın yaşamınıza olan etkisini muhakkak ki düşünün. Gerçekleştireceğiniz bu 3 adımla egzersiz sonrası aldığınız kararı da muhakkak ki değerlendirin. Bunun için şöyle kolay bir yöntem önerebilirim. A4 kağıda aldığınız kararın yarar/zarar analizini yapın. Yaşantınıza olan etkisini görmenizde size son derece yardımcı olacaktır.