Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 19:59    Güncellendi: 18.02.2025 19:59

Anksiyete yani kaygı; herkesin bir dereceye kadar yaşadığı bir duygudur. Bir sınavdan dolayı kaygılanmak; ilk kez araba kullanırken endişe yaşamak oldukça normal bir durumdur. Ve aslında faydalıdır da. Çünkü kişinin sorun yaşama ihtimaline karşın önceden hazırlık yapmasına -onu güdüleyerek- yardımcı olur. Düşünsenize; çok önemli bir sınava gireceksiniz ama sınavla ve sonucuyla ilgili hiç kaygı yaşamıyor; onu önemsemiyorsunuz. Çalışmak için bir neden görür müsünüz? Hayır. Ancak kaygı; kontrolden çıkmaya ve kişinin hayatına egemen olmaya başladığında; ortada bir sorun var demektir. Yine sınav örneğinden gidecek olursak; aşırı kaygı; bu defa kişinin çalışmaya odaklanmasının ve verimli çalışmasının önüne geçecektir.

Yaygın anksiyete bozukluğu; diğer anksiyete bozukluklarından farklı olarak; kişinin çok sayıda konu ve nedenden dolayı duyduğu yaygın; kronik ve uzun vadeli bir kaygı durumudur. Kaygılar; endişeler kişinin günlük hayatının çok büyük bir bölümünü kapsar ve kişinin gündelik işlevlerini yerine getirmesini engeller.

Belirtilerinden bahsedecek olursak; yorgunluk; halsizlik; odaklanma sorunları; sürekli olarak ve pek çok konuda kaygı duyma; çabuk sinirlenme; uyku sorunları; kas gerginliği gibi fiziksel ve zihinsel pek çok şikayet yaşamanıza neden olmaktadır. Bu belirtilerden son 6 aydır muzdaripseniz; yaygın anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Esasında yaygın anksiyete bozukluğunda temel soru şudur: ‘’ya olursa’’. Ya çocuğuma bir şey olursa; ya Covid olursam; ya eşim kaza yaparsa; ya sınavı geçemezsem; ya virüs kaptıysam da belirti göstermiyorsam ve evdeki herkes bulaştırırsam…

Zihin sürekli böyle olumsuz ihtimallerle kişiyi tetikte kalmak zorunda bırakır. Ve algıladığı tehlikeyi büyük; kendi baş etme kapasitesini ise olduğundan daha küçük görür.

Kişi ayrıca belirsizliğe tahammül noktasında da büyük sıkıntı yaşar. Kaygılanarak; bir şeyleri kontrol edebileceğini ve önceden önlem alabileceğini düşünür. Her zaman en kötü ihtimalleri düşünmenin; gerçekleştikleri zaman daha hazırlıklı olmasını sağlayacağına inanır.

Ama biliyoruz ki; bunların hepsi aslında kişinin gücünü ve enerjisini önden tüketmekten başka bir işe yaramayacaktır. Ne kadar hazırlanmaya çalışsak da; bir sorunla karşılaştığımızda şartlar ve durumların bizim tahmin ettiğimizden çok farklı gelişebilme ihtimali vardır. Ek olarak bu aşırı kaygı ve kontrol halleri; kişinin günlük; aile; iş ve sosyal çevresinde çeşitli sorunlar yaşamasına sebep olacaktır.

Bu yüzden bu sorun; vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almanız iyi olacaktır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.