Online psikolojik danışma; psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireylerin internet aracılığıyla online ortamda görüşmelerinin gerçekleştirilmesidir.
Online Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Ne Zaman Alınabilir?
Fiziksel ya da ruhsal sağlık problemleri sebebiyle evden dışarı çıkamayanlar
Yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti alamayacak bir bölgede yaşıyor olmak
Sık sık seyahate çıkmak zorunda olanlar
Ulaşmak istedikleri uzmana ulaşım imkanı olmayan kişilerin kendi tercihleriyle online danışma hizmeti almak istemesi
Online Psikolojik danışmanlık öncesinde danışan ile danışman arasında sürecin nasıl yürütüleceği görüşülür. Yüz yüze psikolojik danışmanlık görüşmeleriyle aynı şekilde uygulanmaktadır. Görüşme süresi yaklaşık 45-50 dakika sürmektedir. Görüşmeler; danışan ile danışman arasında danışanın ihtiyacına ve koşullarına göre belirlenen aralıklarla yapılmaktadır. Görüşmelerin bölünmemesi adına bazı önlemler alınması gerekmektedir. Görüşme yapılacak odada seans sürecini sekteye uğratacak türde teknolojik aletlerin açık olmaması; görüşme odasına giren çıkan insanların olmaması danışanın ve danışmanın dikkatinin dağılmaması ve kişinin kendisine daha iyi odaklanabilmesini sağlaması açısından önemlidir. Görüşme boyunca sessiz bir ortam oluşturmak ve bu ortamı koruyabilmek gerekmektedir.
Online Psikolojik Danışmanlıkta Etik Kurallar
Online psikolojik danışma seansından önce danışan ile danışman sürecin nasıl yürütüleceği ile ilgili görüşürler. Belirlenenler içerisinde; hangi uygulama üzerinden görüşüleceği; ücret; seans süresi; ne sıklıkta görüşüleceği; ücretin nasıl ve ne zaman ödeneceği; başvurulan konunun online psikolojik danışmanlık için uygun olup olmadığı; danışanın ve danışmanın sorumluluklarının neler olduğu gibi konular görüşülür ve karşılıklı olarak anlaşma yapılır.
Online Psikolojik Danışmanlık hizmeti veren danışman güven oluşturmak amacıyla her seans öncesinde danışanın kimliğini doğrular.
Psikolojik danışmanlıkta gizlilik en önemli ve hassas ilkelerden birisidir. Seansları danışan ve danışman izinsiz bir şekilde kaydedemez; görüntü alamaz. Danışanın paylaşmış olduğu yazılı; görsel; sesli tüm bilgilerin korunması gerekmektedir.
Seanslar süresince danışanı yönlendirmek gerektiğinde; bu konu hakkında danışan bilgilendirilir ve profesyonel kuruluşlara ihtiyacı yönünde yönlendirme yapılabilir. Bu yönlendirme ile de ilgili olarak danışana bilgi verilir.
Danışanın ilaç gibi bir desteğe ihtiyacı olduğunda bu tarz uygulamalar için danışana öneri getirilmez ve gerekli kuruluşlara; birimlere yönlendirme yapılır.
Kendine ve bir başkasına zarar verme düşüncesi olanlara; madde kullanımı olanlara; ağır kriz durumundaki kişilere ve psikotik hastalara online psikolojik danışma hizmeti verilmemektedir.
Online psikolojik danışmanlık süresince ciddi sorunların çıkma ihtimaline karşın seansların başında danışanın kimlik bilgileri; açık adresi; acil durumda iletişime geçilebilecek yakınlarına ilişkin bilgiler danışman tarafından alınmaktadır.
Yüz yüze psikolojik danışmadaki etik kuralların hepsi online psikolojik danışmanlık için de geçerli olmaktadır. Bunları şu şekilde özetlenebilmektedir:
Psikolojik danışman – danışan ilişkisi
Danışanları seans öncesinde bilgilendirme
Danışana Saygı
Danışanları koruma
Gizlilik ve mahremiyet
Uygun donanım ve yazılımın kullanılması; kontrol edilmesi
İzinsiz kayıt alınmaması
Danışanın bilgilerinin gizlenmesi; korunması
Online Psikolojik Danışmanın Uygun Olduğu Çalışma Konuları
Anksiyete Bozuklukları
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Ayrılık Kaygısı
Performans Kaygısı
Sınav Kaygısı
Panik Bozukluk
Fobik Bozukluklar
Sosyal Fobi
Depresyon
Aile İlişkileri
Aile İçi İletişim Problemleri
Kişilerarası İlişkilerde Bozukluklar
Uyku Bozuklukları
Yeme Bozuklukları
Anoreksiya Nervoza
Duygusal Yeme Bozukluğu
Bulimiya Nervoza
Cinsel Sorunlar
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Somatizasyon Bozukluğu
Psikosomatik Bozukluklar
Stres
Öfke Problemleri
Özgüven Problemleri
Fizyolojik rahatsızlıkların psikolojik etkisi
Ergenlik Problemleri
Kayıp – Yas
Evlilik Danışmanlığı
Kariyer Danışmanlığı
Eğitim Danışmanlığı
Motivasyon Eksikliği