Şiddeti; yeri ne olursa olsun her deprem hepimizi olumsuz etkileyen ve korkumuzu depreştiren bir durumdur. Ancak kimileri için deprem korkudan çok öte; hayatı kabusa çeviren bir fobi… Peki Deprem korkusu (Seismophobia) nedir? Nasıl geçer?
Deprem korkusu; diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi; yakın çevresi; hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi. Yani gerçekte depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından; ölmekten ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimalinden dehşete kapılıyoruz. Seismophobia en çok da belirsizlikle tetikleniyor. Kişi depremden kaçamayacağını düşünerek strese ve kaygıya kapılıyor ve yaşadığı her kötü olayda bu korkusu tetikleniyor. Kişilerin deprem gibi ağır sonuçlara yol açan olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği ancak bazı kişilerde bu sürecin uzun sürmesinin Akut Stres Bozukluğu’na ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabileceği unutulmamalıdır.
Hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları; küçük bir hareketten bile korkma durumu; ağlama isteği; yoğun bir huzursuzluk hissi; depresyon; deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanmasıdır.
Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?
Deprem korkusu tedavisinde amaç kişiye bu korkuyla başa çıkma becerisi kazandırmaktır; Daha öncede belirttiğim gibi deprem hepimizde kaygı yaratır ancak iki haftayı geçen bir süreden sonra hâlâ çok yoğun korku ve keder yaşıyorsanız; günlük yaşama geri dönmekte zorlanıyorsanız; bir an önce profesyonel destek almanızı öneririm.