Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sosyal Medya ve İnternet Kullanımının Psikolojimiz Üzerindeki Yansımaları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 19:59    Güncellendi: 18.02.2025 19:59

İnternetin hayatımıza girmesiyle; kendimizde ve değerlerimizde büyük değişimler meydana geldi. Her anımızın kıymetli olduğu yaşantımızda; internet ve sosyal medyayı bilinçsiz bir şekilde kullanıyoruz.

Yapılan araştırmalar; Türkiye deki kullanıcıların günde ortalama 3 saatlerini sosyal medyada harcadıklarını bize gösterdi. Farkında olalım olmayalım; sosyal medyanın bizlere verdiği zararlar oldukça fazla.

Peki sosyal Medyanın bizlere verdiği zararlar neler ?

1) Beğeni ve yorumlara bağımlı hale geldik !

Sosyal medyada paylaştığımız fotograflardan ne kadar beğeni ve yorum alırsak; o kadar mutlu oluyoruz.

Kendimizin ve diğerlerinin değerini alınan beğeni ve yorumlar üzerinden değerlendirmeye başladık. Bunun için de ilgi çekici; kusursuz göründüğümüz; büyüleyici manzarası olan fotograflar paylaşılıyor.

Fazla beğeni alan ve takipçisi çok olan kişi; popüler kişi olarak görülüyor. Bu aynı zamanda instagram üzerinden satış yapan marka sayfaları; yaptıkları işi tanıtan doktorlar; estetisyenler vs. içinde geçerli; takipçi sayılarının çok olması; güvenilir; işinin ehli oldukları düşüncesini getiriyor akıllara. Az beğeni alan kişiler ise sevilmediklerini ve değersiz olduklarını düşünebiliyorlar.

2) Tahammülsüz olduk !

İnternetin bir iki gün için kesildiğini düşünelim; bu birçok insan için felaket olurdu. İnternetin 5 dakikalığına dahi olmaması; insanları çileden çıkartabiliyor. Bir sayfanın yavaş yüklenmesine bile tahammül edemez olduk. İnternetin hayatımıza yerleşmesiyle; hemen herşeye kolay ulaşır olduk; hemde çok az emek harcayarak. Bir bilgiye veya bir insana ulaşmak artık çok kolay. Bunların hepsi bizleri tahammülsüz; bekleyemeyen insanlara dönüştürdü.

3) Aile ve arkadaş ilişkileri zedelendi !

Telefon ve internet kullanımıyla sevdiklerimize daha az zaman ayırmaya başladık. Aile ve arkadaşlarımızla oturup sohbet etmektense; ellerimizdeki telefonlarla sosyal medya üzerinde zaman geçirmeyi tercih ediyoruz ve saatlerce oraya hapsoluyoruz.

4) Herkes mutlu görünmeye çalışıyor !

Dikkatimi çeken bir diğer nokta ise; sosyal medyada herkesin mutlu görünmeye çalışması. Sanki mutlu görünmeyi kendimize misyon edinmişiz gibi bir durum söz konusu sosyal medyada.

Kime baksanız; hiç bir problemi ve üzüntüsü yok; herşey mükemmel görünüyor ! İnsanlar; bu hayatlara bakıp imreniyorlar. (Tabii) Kusursuz hayatlar; kusursuz insanlar... Burada bir not düşmek istiyorum; Unutmayın ki; hiç birşey göründüğü gibi değildir.

5) Gençlerimizin akademik başarısı tehdit altında !

Yapılan araştırmalar; gençler arasında internet kullanımının % 90 a ulaştığını bizlere gösteriyor. Gençler; internetle çok fazla haşır neşir vaziyette. Derslere çalışmaya başlayamıyorlar bile. Ardı ardına gelen mesajlar; bildirimler... Gençlerimizin dikkatlerini toplamaları epey vakit alıyor. Derslerine ayıracağı vakti; sosyal medyaya veya internet üzerinden oynadığı online oyuna harcayan bir genç için tehlike çanları çalmaya başlamıştır çoktan. Bu noktada ebeveyne iş düşüyor. Çocuğun veya gencin internet kullanım saatlerini düzenlemelidir anne-baba; şayet ki ellerinden geleni yapmış ancak üstesinden gelememişlerse bir uzmandan yardım almaları gerekmektedir.

6) Kendimizden uzaklaşıyoruz !

Çekilen selfie lerde daha mükemmel görünmek isteyen insanlar; çareyi estetik ameliyatlarında arıyorlar. Son yıllarda özellikle burun estetiğinde patlama olmasının bir nedeni de bu. İnsanlar kendisinde olanı beğenmiyor; hep daha iyi olanı arzu ediyorlar. Bir yandan da güzelleşmek bir kaçış yolu olarak kullanılıyor. Kendisinden kaçıyor insan ! İçinde çözemediği; halledemediklerini güzelleşerek unutmaya çalışıyor kişi; herşeyin yoluna gireceği umuduyla ...

Ve birkaç tavsiye :

- İnterneti tamamen hayatımızdan çıkartamayız ama ne kadar kullanacağımızı; sosyal medyada geçireceğimiz süreyi belirleyebilir böylece kendimize daha fazla zaman ayırabiliriz.


- Farkında değiliz ama ne yazık ki her geçen gün kendimizden daha fazla uzaklaşıyoruz. Stresimizi atmak için bile sosyal medyayı kullanır hale geldik. Kendi iç dünyamıza yolculuk yapalım; kendimizi unutmayalım. Varolan sorunlarımızı yok saymayalım; üzerlerine düşelim. Fiziksel özelliklerimizi kabullenelim; kendimizi sevelim.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.