Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Oyuncağın Tanımı ve Önemi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 19:59    Güncellendi: 18.02.2025 19:59

Oyunun; çocuğun gelişimi üzerindeki etkileri ne kadar önemliyse; aynı şekilde oyun materyallerinin de çocuğun gelişimin de önemli bir rolü vardır.

Oyuncaklar; çocuğun seçme; değerlendirme duygusunu ve yaratıcılığını geliştirirken aynı zamanda da kendi kendine karar verebilme ve belirli alanlarda beceriler kazanmasına da olanak sağlar.

Bu durumda bizler oyuncakları; “gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren zihinsel; bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerinde yardımcı olan hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemeleridir” şeklinde tanımlayabiliriz. 

Oyuncaklar çocuklar için büyük öneme sahiptir. Çeşitli boyutlar ve renklerdeki oyun malzemeleri aynı zamanda; çocukların oynarken hem eğlenmesine hem de renk; boyut; biçim; şekil gibi kavramları öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuk arkadaşlarıyla birlikte oynarken paylaşmayı; beklemeyi; işbirliği yapmayı da öğrenebilir. Buna ilaveten çocuklar ellerine geçen oyuncakları bozarak; kırarak; parçaları ayırıp birleştirerek hem merak duygularını giderirler hem de objelerin özelliklerini inceler ve keşfederler. 

Okulöncesi dönemde çocukların oyuncaklara ve oyun materyallerine karşı olan bu ilgilerinin yanı sıra; artan bir yaratıcılık; yetişkine benzeme ve taklit çabası da vardır. Bu noktada anne babaya düşen en büyük görev alıcı ve öğrenmeye hazır olan çocuğa uygun oyuncakların sunumudur. 


Anne baba bu dönemde; çocuğun gelişim özelliklerine uygun; ihtiyaç duyduğu ortamı ve materyalleri sağlamaktan sorumludur. Yetişkinler çocuklarına gereğinden fazla oyuncak alarak; onların tüm gereksinimlerine cevap vereceklerine inanırlar. Unutulmamalıdır ki önemli olan; oyuncağın çokluğunun değil; nitelikli olmasıdır. 


OYUNCAK SEÇİMİ

  • Seçilecek oyuncak çocuğun yaşına; ilgisine; becerisine; gelişim düzeyine ve yeteneklerine uygun olmalıdır. Büyüklerin hoşuna giden oyuncaklar her zaman çocukların hoşuna gitmeyebilir. 

  • Oyuncak; çocukta merak uyandırmalı; çevresini tanımasına yardımcı olmalıdır. Bu sebeple eski saatler; karton kutular; tornavida; çekiç v.b. çocuk için ilginç birer oyuncak olabilir. 

  • Oyuncak satın alınırken cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. 

  • Oyuncaklar; beceriyi artıracak özellikte olmalı; bu nedenle basitten karmaşığa doğru tercih edilmelidir. 

  • Oyuncaklar dayanıklı olmalıdır. 

  • Çok fazla oyuncak almak yerine; gerekli durumlarda eski oyuncakları tamamlayacak parçalar satın alınmalıdır. 

  • Oyuncağın çok yönlü olmasına dikkat edilmelidir. Bu amaçla kasları çalıştıran; girişimciliği; hayal gücünü artıran; problem çözmeyi ve yaratıcılığı yönlendiren oyuncaklar tercih edilmelidir. 

  • Çocuğun yaşına uygun olmayan oyuncaklar alınmamalıdır. Çünkü çok basit oyuncaklar sıkılmasına; karmaşık oyuncaklar ise kendine güvenini yitirmesine neden olabilir. 

  • Çocuğun kendi kendine oynayabileceği oyun malzemelerinin yanı sıra yaşıtlarıyla oynayabileceği oyuncaklar da sağlanmalıdır. 


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.