Ebeveynlerin çocuklarını çevrimiçi ortamda güvende tutmaları için ipuçları.
Araştırma laboratuarında yapılan yeni bir çalışma; çevrimiçi bir yetişkinle tanışan gençlerin yüzde 12’sinin cinsel ilişki için şahsen buluşmalarını sağladığını tespit etmiştir. Öyleyse;çocuklarımızı bu avcı yırtıcı hayvanlara düşmekten korumak içinanne babaolarak ne yaparız? Aşağıda ebeveynlerin çocuklarını çevrimiçi olarak güvende tutmak için yapabileceği en iyi beş şey öneri olarak sıralanmıştır.
- Çevrimiçi gizliliğin önemini vurgulayın.Çocuklarınıza; adları; yeri; yaşı veya okulu gibi tanımlayıcı bilgileri paylaşmamaları gerektiğini öğretin.Dahası asla yabancılara resim göndermemeliler.Ayrıca; kullanıcı adlarının cinsel içerik içermediğinden ve içermediğinden emin olun çünkü suçlular genellikle cinsel içerik hakkında tartışmaya açık olabilecek hassas bireyleri seçerler.
- Çevrimiçi tehlikelerle ilgili olarak çocuklarınızla konuşun.Çocuklarınızı gereksiz yere korkutmak istemeseniz de; onların orada kötü niyetli olabilecekleri insanlar olduğunu bilmelerini istersiniz.Bilmedikleri birinden veya onları rahatsız eden birinden iletişim aldıkları takdirde; bunu size veya güvenilir bir yetişkine göstermeleri gerektiğini bildirin.Ebeveynlerin bunu yapabildikleri en önemli şey iletişim hatalarını açık tutuyor; çocuğunuzu zaten sohbet etmiş veya biriyle fotoğraf paylaşmış olsalar bile bunun sorun olmayacağını bilmelerini sağlıyor. yani aslında sizin kızmak yargılamak yerine onu kabul edeceğinizi gösterin.
- Çocuklarınız internet cihazlarını kullanmaya başladığında Aile kurallarınızı ve düzenlemelerinizi tartışın.Bazı aileler kendi dijital kullanımlarını veya cep telefonu kullanımsözleşmelerini oluştururlar..Bu sözleşmeler kullanım düzenlemelerini şart koşar;Aile düzenlemelerine uyulmaması; çevrimiçi ayrıcalıkların askıya alınmasıyla sonuçlanmalıdır.
- Çocuklarınızın şifreleri bilin.Birçok ebeveyn çocuklarının gizliliğini online olarak verirken; periyodik olarak metinlerini; tarayıcı geçmişini ve sosyal medya hesaplarını kontrol etme veya bir şeylerin olduğunu hissetme hakkını saklı tutmalısınız.Bu kontrolcülük onlara sürekli müdahale etme anlamına gelmemelidir.
- Geceleri yatak odalarında internet özellikli cihazlara izin vermeyin.Gün içinde telefon ve dizüstü bilgisayarların odalarında kullanılmasına izin verilebilecek olsa da; bu cihazlar şarj etmek için geceleri ortak alana geri gönderilmelidir.Bu sadece sağlıklı uykualışkanlıklarınıteşvik etmeklekalmaz; aynı zamanda araştırmalarımız da; çocukların çevrimiçi istişarelerinin çoğunluğunun ebeveynlerin izleyecekleri yer olmadığı gece saat 11’den sonra gerçekleştiğini ortaya çıkarmıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.