Etrafınızdaki kişilere affetmenin ne demek olduğunu sorduğunuzda; “uğradığınız haksızlıkları unutup; o kişiyle ilişkinizi sürdürmeye devam etmek” anlamına gelen cevaplar alırsınız.
Halbuki affetmek; ne yapılanları unutmak; ne de o kişiyle konuşmaya devam etmektir. Affetmek; o kişiyi suçsuz bulduğunuz anlamına da gelmez; hatasını görmezden geldiğiniz anlamına da. Birçok kişiden şu cümleleri duyabilirsiniz; ”Affettim; çünkü onu çok seviyorum.”; “Affettim; çünkü onsuz yapamıyorum.”; “Affedersem kendimden ödün vermiş olurum.”; “Affedersem aynı hatayı tekrar eder.”
Fakat affetmenin karşı tarafla alıp veremediği bir şey yoktur. Affetmek; bizim seçimimizdir. Affetmek; kendi iç dünyamızda aldığımız bir karardır. Özgür irademizle; yaşadıklarımızdan kaynaklanan olumsuz; bizi yıkan duyguları daha fazla içimizde barındırmaktan vazgeçmemizdir. Bu durumu “Başkasını affetmeyen kimse; kendisinin de üzerinden geçmek zorunda olduğu köprüyü yıkmış olur.” sözüyle çok güzel bir biçimde ifade etmiş George Herbert.
Affetmek; karşılaştığınız durumlardan ders çıkarmanızı sağlar. Affetmediğiniz sürece kendinizi cezalandırmış olursunuz; siz her ne kadar karşı tarafı cezalandırdığınızı düşünseniz de. Ve affetmek zordur; onun için ”Affetmek büyüklüktür.”
Affetmek; sizi iyileştirir. Bunu anlamak için; karşı tarafı affetmediğinizde neler deneyimlediğinize dikkat etmeniz yeterli olacaktır; hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak… Affettiğinizde hafifleyeceksiniz.Kendinizi serbest bırakacak; özgürleştireceksiniz.
Araştırmalar da affetmenin birçok olumlu etkisini gözler önüne seriyor. Affeden kişiler; daha sağlıklı ilişkiler kurabiliyorlar. Kan basınçları azalıyor ve kalp atım hızları normalleşiyor. Hafızaları daha güçlü oluyor; vücut savunma sistemleri daha iyi çalışıyor; kronik ağrıları ve uyku problemleri azalıyor; dolayısıyla yaşam kaliteleri oldukça yükseliyor.
Siz de tüm bu değişiklikleri kendinizde fark etmek istemez misiniz?
Öyleyse; biraz kendinize müsaade edin ve yalnız kalın.
Şimdi iyice düşünün… Kimi affedemiyorsunuz? Kendinizi mi; yoksa size haksızlık ettiğini düşündüğünüz birisini mi?
Yaşadığınız deneyimi kabullenin.
“Bunu bana nasıl yapar?”; “Nasıl böyle bir hata yaptım?”; “Bunun sonuçlarına katlanmalı(yım).” gibi ruhunuzu incitecek düşünceleri bir kenara bırakın.
Ona / kendinize söylemek istediklerinizi söyleyin.
Ve onu / kendinizi affettiğinizi de söyleyin.
O kişi affettiğinizi bilmese de siz KENDİNİZ İÇİN bilin.
AFFEDİN…
Kaynakça: Nakajima; Şafak (2017) ” Affetmek”
Tibbits; Dr Dick (2007) Affetmenin İyileştirici Gücü. Çev. H. Canlı; Kalemus Yayınları