Dünyada uygulanan yüzlerce terapi yöntemi vardır.
Temel olarak; ülkemizde en çok kullanılan terapi yöntemleri;
PSİKANALİTİK TERAPİ
Sigmund Freud tarafından temelleri atılan Psikanalitik Terapi de; terapistin minimum müdahalesi esastır. Terapist geri plandadır. Bu terapi yöntemine göre kişinin davranışının temelinde; küçüklüğünde(özellikle yaşamın ilk 6 yılında) yaşantıladığı olaylar etkilidir. Terapist; danışanın davranışlarının geçmişte yaşadığı olaylarla bağlantı kurmasını ve içgörü kazanmasını amaçlar.
PSİKODİNAMİK TERAPİ
Psikodinamik yöntemle; bilinçdışına itilmiş; bastırılmış malzemenin bilinçüstüne çıkarılması amaçlanır. Psikanalitik yönteme göre farkı; terapist biraz daha ön plandadır. Danışanın problemlerinin iç çatışmaları ve duygularıyla olan ilişkileri üzerine daha güncel döneme yoğunlaşır.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Terapistler bu terapi yöntemi ile; kişisel olay; düşünceler; algılar ve yargılar ile bireyin kendi hakkındaki açıklamalarına dikkat ederler. Açık ve örtülü bozuk davranışları anlama ve değiştirme için bu süreçleri çalışıp manipüle ederler. Terapi sürecinde; duygu düşünce ve davranışlar incelenir.
ŞEMA TERAPİ
Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş bir terapi yöntemidir. Şemalar; çocukluk döneminde oluşmuş olan; bizi etkileyen uyaranların ne olduğunu anlamak için zihnimizde farkında olmadan oluşturduğumuz kalıplardır. Terapide; danışanın bu şemaların yaşamına olumsuz etkilerini fark ettirip; başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanır.
VAROLUŞÇU TERAPİ
Bu terapi yönteminde danışanın sorun olarak gördüğü belirtileri ortadan kaldırmayı hedeflemek yerine; belirtilerin danışanın varoluşuna dair bir unsur olarak görmesini amaçlar. Sorunsuz veya çatışmasız bir hayattan ziyade; hayatın getirdiklerini anlamaya çalışır ve dönüştürmeye zemin hazırlar.
GEŞTALT TERAPİ
Geştalt a göre; insan kendini olduğu gibi kabul ederek karşılaştığı durumları ve yaşamdaki zorlukları göğüsleyebilir. Bu terapi yönteminde danışanın potansiyelini fark ettirme amaçlanır; burada ve şimdiye odaklanılır.
BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ
Bütüncül Terapi; her terapi ekolünün insanın bir yönünü çok iyi tanımlarken bazı yönlerini anlama konusunda yetersiz kaldığını düşünmektedir. Bu terapi yönteminde danışanın karakter özelliğine; kültürüne; sorun alanına ve beklentilerine göre terapiyi daha yararlı hale getirebilmek adına kişiye özel sürecin yapılandırılması amaçlanır.