Her çağda olduğu gibi günümüz de de intihar olgusu önemli bir sorundur. Bu sorunun çözümü için farklı meslek disiplinleri araştırmalar yapsa da aile ve toplumsal yapıda güçlü bireyler yetiştirmek ve yaşama sevincini çoğaltmak önemli tedbir oluşturacaktır.
Ailelerin yapması gereken;
Toplumsal olarak yapılması gerekenler; insan insana ilişkileri çoğaltmaktan geçiyor.
Öz değerlere sahip olunması ancak o değerlerle karşılaşmak; özümsemek sonucu olacaktır. Eskiden 3-4 hane bir arada olur evlerin kapıları hayat denen ortak alana açılırmış hayat kapısı açıldığında; 3-4 evin çocukları birlikte oynar; kadınları birlikte iş yaparmış. Bu durum zamanla sokak; mahalle paylaşımına dönüştü. Kaldırımda oturan yaşlılarımız vardı. Şimdi ise siteler var. Hatta kimi ailelerde; tripleks evlerde herkes kendi odasına çekilip kendi bilgisayarına; televizyonuna bakıyor.
Ortak paylaşım alanları; sosyal etkinlikler; geleneksel ziyaretler; aile yemekleri özetle insan ilişkileri ve öz değerler geliştirilmeli çoğaltılmalıdır.
Belediyelerin yaptıracağı ışık havuzları; su havuzları sohbet edip paylaşımların çoğaltılacağı oturma banklarının mahallelere sitelere yerleştirilmesi; oyun parkları gibi yaşam parklarının da önemsenmesi yaralı olacaktır. Yürüyüş alanlarının düzenlenmesi; oturulabilir yeşil alanların korunması önemlidir.
Engellilerin; yaşlıların ve gençlerin kolektif zaman geçirecekleri spor alanları; söyleşi alanları; etkinlik alanları büyük mahallelerde özellikle yapılandırılabilir.
Devlet Hastanesi; Ergen danışmanlık merkezi; Rehberlik Birimlerinden yararlanmak önemsenmelidir. Koruyucu Ruh sağlığı çalışmalarından; kişisel gelişim birimlerinden; Meslek edindirme kurslarından; oluşturulabilecek hobi bahçelerinden yararlanılabilir. Kişisel gelişim; stresle baş etme yollarının öğrenilmesi; nitelikli iletişim eğitimlerinden yararlanılması yaşama sevincini desteklemek ve geliştirmek adına yapılabilecek önemli adımlardır.
Unutulmamalı ki; İnsan insana ilişkilerde; yalnızca karşımızdakini değil kendimizi de onarır; çoğaltırız.