Özel Öğrenme Güçlüğü; Disleksi
Özel öğrenme güçlüğü; Disleksi: herhangi bir çocuğu zekasının normalin üstün de ya da normal olmasına rağmen okuma; yazma ; konuşma; dinleme ve matematik alanlarının en az birinde beklenenden düşük performans göstermesidir. Düşük zeka seviyesine sahip kişilerdeki performans düşüklüğü bu gruba girmez. Çünkü bura toplam başarıda bir düşüş vardır. Ayrıca çocuğun bu tanıyı alabilmesi için yaşına uygun eğitim almış olması gerekir. Yani akranlarının rahatlıkla gerçekleştirebildiği bir performansı kendisini yapamamasıdır.
Özel öğrenme güçlüğü; Disleksi
Özel öğrenme güçlüğü; Disleksi çeşitleri nelerdir?
Özel öğrenme güçlüğü; Disleksi çeşitleri nasıl oluşur; nasıl fark edilir?
Genetik faktörler; norolojik faktörler; beyin hasarları bu bozukluğa yol açabilir.
Gelişim geriliği gösterirler. Motor devinimsel hareketlerde gecikme vardır. Konuşma gelişimi yavaş ya da geridir. Sözcük ve cümleleri doğru kullanamazlar. Kelime dağarcığı sınırlıdır. Ayakkabılarını ters giyme; ayakkabılarını bağlamada zorluklar sık görülür. Soyut kavramları öğrenmede sorun yaşarlar. Renkleri zor öğrenmek gibi. Yön tayini sorunu vardır. Sağ ve sollarını sık karıştırırlar. Zık kavramlar karıştırılır.
Okul hayatlarında başarıları düşüktür. Özellikle yazılı performansları sözel performanslarına göre daha düşüktür.
Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Özel öğrenme güçlüğü; Disleksi; bir çok çocukta tek başına görülmez. Ek bazı problemler de görülür. İşitsel ve görsel dikkat eksikliği; hiperaktivite gibi bozukluklarla birlikte görülme sıkılığı çok yüksektir.
Ancak temel destek özel eğitimdir. Bu çocukların eksikliklerinin iyi belirlenip; eksik alana yönelik eğitim planlaması gerekir. eksikliklerin yanında güçlü performans gösterdikleri ya da gösterebilecekleri alanlar belirlenmeli ; bu alanlar vurgulanmalı ve teşvik edilmelidir.Özel eğitimsüreci de kolay değildir.motivasyon en önemli unsurların başında gelmektedir. Bu öğrenciler de değişimin kalıcı olması hemen olmamaktadır. Sabırla uzun süre çalışmak gerekir. Başarı adım adım çalışarak zamanla gelmektedir. Bunun için psikiyatrist; psikolog;öğrenci;özel eğitim öğretmeni; ailenin sabırlı işbirliği gerekir.