Otizm ve Dil Konuşma Terapileri
Otizmdoğuştan gelebilen ya da yaşamın ilk 3 yaşına kadar edinilen bir nörolojik- gelişimsel bir bozukluktur. Otizmi neyin neden olduğu; hangi etmenlerin bu sorunu ortaya çıkardığı konusundan bilim dünyası henüz karar verememiştir. Kesin sebebi bilinmemekle birlikte çok güçlü genetik bir yatkınlığın olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmaların sonuçlarına göre ise beyinin bazı yapılarını ya da fonksiyonlarını etkileyen sinirsel yapıların; otizmin ortaya çıkmasında etkili olabileceği düşünülmektedir.
Bir anne baba için en önemli soru şudur sanırım. Çocuğumun otizmli olduğunu nasıl anlayabilirim?
Otizm çok geniş bir belirti ve şiddet derecesinde ortaya çıkmaktadır.
Bunların en önemlileri ise;
Otizm
Çocuğunuzda otizm olabilir. Bunun için vakit geçirmeden bir çocuk psikiyatristine başvurmanız gerekir. Erken teşhis; tedavi ve rehabilitasyon otizmli çocuğun geleceğini çok önemli oranda etkileyebilir.
Otizmli çocuklar; bir çok alanda sorunlar yaşamaktadırlar. Bunların başında sosyal ilişkiler; akademik hayatlarında sorunlar yaşamaktadırlar. Ancak en büyük sorunu ve dil ve konuşma alanında yaşamaktadırlar. Bu sorunlar neredeyse dilin tüm unsurlarını içerebilmektedir. Hiç konuşmanın gelişmemesi; yeterli kelime sayısına sahip olamama; kelime tekrarı(ekolali); harf bozukluğu(artikülasyon) bozukluğu gibi dil ve konuşma sorunları yaşayabilir. Hatta sık çığlık atan; bağıran otistik çocuklarda ses kısıklığı gibi problemler ortaya çıkabilir
Otizmli çocuklarla dil ve konuşma terapisi uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu nedenle dil ve konuşma terapistinin otizmli çocuklarla çalışma konusundan mutlaka deneyimli olmalıdır. Aile; çocuk psikiyatrı; özel eğitim uzmanı ile güçlü bir iletişim kurularak dil gelişiminde başarı yakalanabilir.
Dil ve konuşma gelişimi için hangi teknikleri kullanıyor:
Öncelikle otizmli çocuğun dikkatini arttırıcı; ses ve konuşma becerisini arttırıcı teknikler kullanıyoruz. Ses üretimini arttırıcı teknikler ile larengeal masaj teknikleri kullanılıyor. Çıkarılmayan her bir harfin çıkarılması için kullanılan PROMP Tekniği; Doğal konuşmanın desteklenmesi; resimli kartlar; basit oyuncaklar ile kelime kazanımını artıran teknikleri kullanıyoruz.