Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

UYKUDA SEKS HASTALIĞI SEKSONAMİA

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 19:59    Güncellendi: 18.02.2025 19:59

“Kontrolsüz güçsüz bırakır”

Seksomanya denilince; bireylerin aklına; tabiri caiz ise halk arasındaki kullanımıyla “seks düşkünlüğü” gibi bir kavram gelebilmektedir. Ancak; seksomanya psikolojik ve nörolojik bir rahatsızlıktır. Daha anlaşılır bir dil ile seksomanya; “uykuda seks hastalığı” anlamına gelmektedir. Önceleri bir fenomen etkisi yaratmış olsa da; günümüzde artık çok ciddi bir uyku bozukluğu problemi olarak kabul edilmektedir. Daha da kategorize etmek gerekirse; seksomanya; “parasomni” kapsamında yer alan bir rahatsızlıktır. Parasomniler; bireyde genellikle çocukluk döneminde kendini gösteren; ergenlik dönemine geçişte ve yetişkinlik döneminde azalarak kaybolan; ancak nadiren de olsa yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilen davranış bozukluklarıdır. Uykuya geçiş anında; uyku sırasında ya da uyku sonrasında bireylerin sergiledikleri anormal hal; hareket ve davranışlar bütünüdür.

Tıpkı REM (Rapid Eye Movement - uykuda hızlı göz kırpma) ve uyurgezerlik gibi; seksomanya da son derece ciddi sonuçlara gebe olabilen bir rahatsızlıktır. Seksomanyak birey; uykusundan yoğun bir cinsel dürtü ile uyanmakta ve partnerini; istekli ya da isteksiz olup olmamasını sorgulamadan cinsel birleşmeye zorlamakta; seksi başlatmaktadır. Aynı uyurgezerlik rahatsızlığında olduğu gibi; bireyler seksomani sırasında gerçekleştirdikleri eylemleri hatırlayamamaktadırlar. Eylemler her zaman; seksomanyak bireyin partnerini sekse zorlaması ile sonuçlanmayabilir; mastürbasyon ya da okşama; dokunma ve benzeri cinsel tatminleri gerçekleştirmesi ile de sonuçlanabilmektedir. Uyurgezerlik ve seksomani belirtileri gösterilen uyanmalar “konfüzyonel uyanıklık” olarak bilinmektedir ve “tam anlamıyla uyanıklık” olarak kabul edilmemektedir. Konfüzyonel uyanıklık ardından; birey bir süre sonra tekrar uykuya dalar. Ancak bu uyanmalar sırasında; birey kendisine; çevresine ya da çevresindekilere ciddi zararlar verebilir.

Seksomanya Belirtileri Nelerdir?

Bireye seksomanyak teşhisi elbette ki profesyoneller tarafından konulmalıdır. Birey; bu konu ile alakalı herhangi bir şüphe duymaktaysa; seksomanya belirtileri olan sık sık cinsel içerikli rüyalar görme; uykuda boşalma ya da ereksiyon yaşama; normal bir gün sırasında yaşanan seks deneyiminden tatmin olamama ve benzeri unsurları kendisinde barındırıp barındırmadığını gözlemlemelidir. Seksomanik konfüzyonel uyanıklık sırasında; kontrol seksomanyak bireyin elinde değildir; bu açıdan “uyurgezerlik” problemine benzemektedir. Seksomanyak birey; kontrolsüz bir şekilde; yoğun bir cinsel dürtü ve istek ile parterini sekse zorlamasının yanı sıra; normal bir seks deneyiminde uygulamadığı fantezileri; gerçekleştirmediği davranışları sergilemektedir ve okşama; çığlık atma; orgazm sesleri çıkarma; küfür etme; partnerine ya da kendisine fiziksel ya da manevi şiddet uygulama; inleme; bağırma ve doyumsuzluk gibi belirtiler göstermektedir. Birey; konfüzyonel uyanışı sırasında yaşananları hatırlamamaktadır ve bu tarz bir uyanış sonrasında; ertesi güne son derece yorgun başlamakta ve algı problemleri yaşamaktadır.

Seksomanya Yaygın ve Tehlikeli Mi?

Elbette ki; parasomnik bir rahatsızlık olan seksomanya; hem hasta birey hem de çevresi açısından tehlikeli olabilmektedir. Konfüzyonel uyanış sırasında sergilenen seksomanyak davranışlar; belirtildiği gibi hastalık sonucu ortaya çıkmaktadır ve bireyin kendi tercihi değildir; kontrol dışı meydana gelmektedir. Bu sebepten dolayı fiziksel ve duygusal hasara yol açabilmektedir. Seksomanya parasomnisinin yaygınlığı konusunda net bir bilgi geçtiğimiz yıllara kadar verilemiyordu. Bunun sebepleri arasında; hasta bireyin ya da tanık olan partnerinin yaşananlardan utanması; net bir şekilde paylaşamaması gibi durumlar söz konusuydu. Ancak günümüzde; özellikle Kanada merkezli araştırmalar doğrultusunda; seksomanya parasomnisinin sanıldığından çok daha yaygın olduğu ortaya çıkmıştır. Uykuda seks hastalığı; çoğunlukla erkeklerde gözlemlenmektedir.

Seksomanya Nasıl Tedavi Edilir?

Seksomanya tedavisinden önce teşhisinin de konulması oldukça önemlidir. Böyle bir hastalıktan şüpheleniliyorsa; bünyesinde nöroloji uzmanları bulunan bir uyku merkezine başvurmak yapılması gereken en doğru eylemdir. Elektroensefalografi (EEG) ve polisomnografi (PSG) isimli tetkiklerin ortak zamanlı yapılarak; hastalığından şüphelenilen bireyin tüm gece uykusunun izlenmesi en çözüm odaklı yöntemlerden biri olacaktır. Uykuda seks hastalığı; her ne kadar konfüzyonel uyanışlar; yani “parasomniler” çerçevesinde nörolojik bir rahatsızlık olarak ağır bassa da; nöroloji ve psikoloji arasındaki bağ kesinlikle hafife alınmamalıdır. Dolayısıyla hastalığın tedavisinde psikolojik ve psikiyatrik olarak profesyonel bir yardım almak kesinlikle faydalı olacaktır. Hasta birey ve partnerinin; tüm bu tedavi sürecini hızlandırmak ve iyileşme sürecini başlatmak adına; utanmadan ve sıkılmadan yaşananları ve belirtileri paylaşmaları da çok önemlidir. Bu paylaşımlar sırasında da meydana gelebilecek olan psikolojik tahribatı en aza indirgemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak adına; profesyonel bir psikolojik yardım alınması şart olarak kabul edilmelidir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.