Hipertiroidi yani tiroid bezinin fazla çalışması durumuna halk arasında bazen zehirli guatr denir. Bu hastalığa tıp dilinde Graves hastalığı da denir. Bu hastalığın tedavisini ENDOKRİN UZMANLARI yapar. Öncelikle bir ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz. Bu hastalığın tedavisinde biz öncelikle propyltiourasil (Propycil) veya Metimazol (Thyromazol) gibi ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçların dozunu ENDOKRİN UZMANI ayarlayacaktır.
Propiltiourasil veya Metimazol İlaçlarını Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar:
·İlaçlar tok karna ve ENDOKRİN doktorunuzun önerdiği dozda alınmalıdır.
·İlaçlar kesilmemelidir. İlaç kesilirse hastalık tekrar şiddetlenir ve daha önce kullandığınız ilaçlar boş yere kullanılmış olur. Bazen ilaç kalmayınca hastalar ilaç reçete ettirinceye kadar ilacı kesmektedir. Bu durum hastalığın tekrar şiddetlenmesine neden olur. Böyle bir durumda ilacı eczaneden borç alın veya kendiniz satın alın.
·Bu ilaçları kullanırken bazen tiroid sintigrafisi çekilmesi gerekebilir. Bu taktirde ilaçlar kesilmemelidir. Sintigrafi çekilecek diye ilaç kesilirse hastalık tekrar şiddetlenebilir ve daha önce aldığınız veya kullandığınız ilaçlar boşa gider.
·İlaç kullanırken karaciğer testleri (SGOT, SGPT ve alkalen fosfataz) ve tam kan sayımı ayda bir yapılmalıdır
·İlaç kullanırken ateşiniz, boğaz ağrınız olursa hemen doktorunuza başvurunuz.
·İlaçları doktorunuzun önerdiği dozda ve saatlerde alınız.
·İlacın dozu konusunda anlamadığınız bir konu varsa doktorunuza sorunuz. Her hastanın hastalık şiddeti farklı olduğundan kullanacağı ilaç dozu da farklı olabilir.
· İlaçların bir günde kaç tablet alınacağı ve kaç saatte bir alınacağı doktorunuz tarafından size belirtilir.
·Nabız sayısını azaltmak ve çarpıntıyı düzeltmek için size ayrıca Dideral gibi ilaçlar da verilebilir. Bu ilaçların başlangıç dozu hastalığın şiddetine göre değişir ve genellikle 1-2 ay sonra kesilir. Gebelerde Dideral ilacı kullanılmaz. Dideral veya Tensinor ilacını keserken birden değil azaltarak kesin.
·İlaç kullanırken iyotlu tuz ve iyotlu öksürük şurubu içmeyiniz. Bu şekilde alınan iyot kullandığınız ilaçların etkisini önler ve hastalığınız düzelmez.
·İlaç kullanırken sigara içmeyiniz. Sigara içerseniz gözlerinizde büyüme olabilir.
·İlaç kullanırken çarpıntınızı artıracak grip veya nezle ilaçları almayınız. Kullanacağınız bütün ilaçlar için doktorunuza danışınız.
·Çarpıntınızı artıracak kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler içmeyiniz.
İlaç Kullanmaya Başlayınca Kontrol için Doktorunuza Gitmeyi İhmal etmeyiniz:
Tedaviye başladıktan itibaren 4-6 hafta sonra tekrar muayeneye gitmek gerekir. Hormonlardaki duruma göre doktorunuz tarafından ilaç dozunuz azaltılır veya artırılabilir Bu şekilde 1.5-2 ayda bir kontrole gidilerek hormonlar düzeldikçe ilaç dozu gittikçe azaltılır ve sonunda kesilir. Bu süre toplam 9 ay veya bir yılı bulur; bazen 2 yıla kadar uzatılabilir. Kontrollerde hormonlar yüksek olmaya devam ediyorsa ilaç dozunuz artırılır.
İlaçlar kesildikten sonra da tekrar kontrole gitmek gerekir. Bu hastalık sıklıkla tekrar nüks ettiğinden bu kontroller sağlığınız açısından çok önemlidir. İlaç kesildikten 1, 3 ve 6 ay sonra tekrar tiroid testlerine bakılır. Nüks olacaksa ilaç kesildikten sonraki ilk 3-6 ay içinde oluşur. Bazı hastalarda ilaç kesildikten kısa bir süre sonra hastalık tekrar alevlenebilir. Hastaların iyot alması (iyotlu tuz kullanma, iyotlu öksürük şurubu, iyotlu ilaçlarla röntgen veya tomografi çekmek) ve sigara içmek hastalığın tekrar alevlenmesini veya oluşmasını sağlar Tiroid Bezi Aşırı Çalışan Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:
·Mümkünse 10-15 gün istirahat ediniz
·Çok sinirli, uykusuz ve huzursuz hastalar sakinleştirici ilaçlar alabilir. Bunu doktorunuza belirtiniz.
· Beslenmenize dikkat ediniz ve karbonhidratlı gıdaları (şekerli, nişastalı gıdaları) fazla yemeyiniz.
·İçerisinde iyot olmayan multivitamin ilaçlar alabilirsiniz. Multivitamin ilaçların çoğunda iyot olduğundan almadan önce etiketini iyi kontrol etmeli, iyot varsa kullanmamalıdır. L-karnitin ilacı ve antioksidan ilaçlardan (içerisinde selenyum, C vitamini, A vitamini ve E vitamini olan) destek olarak alınabilir. Hangisinin sizin için uygun olduğunu doktorunuzla konuşunuz.
·Hipertiroidi hastalığı kemiklerde hafif yıkım yaptığından özellikle menopoz dönemindeki kadınlar başta olmak üzere bütün hastaların günlük kalsiyum alımı yeterli olmalıdır. Bu nedenle yağsız süt ,yoğurt veya brokoli yemeli, yenemiyorsa kalsiyum ilacı ilave alınmalıdır.
·Graves’li hastalar psikolojik stresten uzak durmalıdır. Bazı kişilerde stresin Graves hastalığını başlattığı gösterilmiştir.
·İyot içeren gıdalar, iyotlu tuz, iyotlu öksürük şurubu ve röntgen çekilirken kullanılan ve damardan yapılan iyotlu ilaçlar kullanmamaları gerekir.
·Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır. Sigara içmek hastalığın şiddetini artırdığı gibi ilaçlar kesildikten sonra tekrar oluşmasına neden olur ve gözlerde büyüme yapar.
·ilaç kullanırken şiddetli yorgunluk, aşırı uyku hali, depresyon veya kas krampları gibi belirtiler olursa doktora başvurmak gerekir. Bu belirtiler tiroid hormonlarının azalmış olduğunu ve ilaçların fazla geldiğini düşündürür.
·İlaçları kullanırken ateş, boğaz ağrısı oluyorsa hemen ENDOKRİN doktorunuza başvurun.
·İlaç kaşıntı veya allerji yaparsa ENDOKRİN doktorunuza başvurun