Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Aşırı koltuk altı terleme

Oluşturulma tarihi: 15.02.2025 15:56    Güncellendi: 26.02.2025 09:23

Aşırı koltuk altı terleme

koltukaltı terlemesi ile ilgili görsel sonucu

Aşırı koltuk altı terlemesi hastalığı (Aksiller hiperhidroz) koltuk altı kıllı bölgede ortaya çıkan terlemenin kişinin hayatını, psikolojik durumunu, sosyal yaşantısını ve günlük işlerini etkileyecek derecede olmasıdır. Bu terleme sadece koltuk altında olabileceği gibi sıklıkla ellerde bazen yüz-kafa ve ayaklarda da terleme eşlik edebilir. Toplumdaki her 100 kişiden 2-3’ünde görülür. Kadınlarda erkeklere göre biraz daha sık görülmektedir. Olguların yaklaşık yarısında aileseldir.

Genellikle ergenlikle başlayıp bazen 35-40 yaşlarında azalarak, bazense hiç azalmadan hayat boyu devam eder. Sıcak mevsimlerde daha belirgindir. Genellikle uykuda olmaz. Stres, heyecan gibi duygusal durumlar, terleme sorununu düşünüyor olmanız aşırı terlemeyi tetikleyebilir. Koltuk altı lazer epilasyonu sonrası da başlayabilmektedir.

Terlemeyi sempatik sistem ayarlar. Buradaki ayar bozukluğu, aşırı duyarlılık ve fazla çalışma aşırı ter üretimine neden olur. Tüm tetkikler normaldir, hormon bozukluğu yoktur, ter bezlerinin boyutu, sayısı ve yapısı normaldir.

Bitkisel çözümlerle, ilaçla, psikoterapiyle ayak terlemesinden kurtulma imkanı yoktur. Koltuk altına ped, havlu, kağıt havlu gibi emici malzeme konulması geçici çözüm sağlayabilir.

AŞIRI KOLTUK ALTI TERLEMESİNİN AMELİYATSIZ BASİT ÇÖZÜM VAR MI ?

Terleme şiddetli değilse nemlenme şeklindeyse terleme önleyici krem, losyon, sabun jel vb ürünlerle her gün akşamları kullanılarak terleme azaltılabilir. Bu ürünler içindeki aluminyum klorid ile ter bezlerini tıkayarak terin dışarıya çıkmasını önler. Ama terleme şiddetli ise tıkaç basınca dayanamayarak açılır ve tedavi etkili olmaz ve alerji ya da cilt tahrişi yapabilir.

Islanma şeklinde şiddetli terleme varsa iyontoforez ve botoks tedavisi yapılabilir. İyonferez tedavisi özel cihazla haftada 2-3 kere 20-30 defa elektrik verilmesi ile ter bezlerini şok etkisi yaparak terlemeyi azaltabilir, geçirebilir. Zaman alıcı bir yöntemdir, hayat boyu uygulanması gerektiği için bıktırıcı bir yöntemdir ve koltuk altlarında yanma yapabilir.

Ayrıca damlama, akma şeklinde olan daha şiddetli terlemelerde etkisizdir. Botoks tedavisi ise koltuk altı için 6-7 ayda bir uygulanmalıdır, çünkü etkisi geçicidir. Koltuk altında terleyen bölge önce özel boyayla işaretlenip 15-20 kere botoks enjeksiyonu yapılarak ter bezlerinde geçici felç oluşturulur.

Klipsli ETS ameliyatı

Ağrılı ve yüksek maliyetlidir. Duyu kaybına sebep olabilir. Ayrıca damlama, akma gibi daha şiddetli terlemelerde etkisiz kalmaktadır. Aşırı koltuk altı terlemesinde kalıcı etkiye sahip tek tedavi yöntemi klipsli ETS ameliyatıdır.

Başarı oranı çok yüksek olan bu ameliyatı olan 100 kişiden yalnızca 3-4’ünde etkisiz kalabilir veya terleme şikayeti tekrar başlayabilir. Diğerlerinde ise kalıcı kuruluk sağlanmış olur. Aşırı koltuk altı terlemesinde geçici tedaviler yetersiz kalırsa veya tedaviden bıkılırsa, kalıcı tedavi istenirse, diğer bölgelerin(el, yüz, ayak) de eşlik ettiği durumlarda, damlama-akma şeklinde çok şiddetli terleme mevcutsa klipsli ETS ameliyatı tercih edilebilir.

Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Etkisi ise hemen ameliyat sonunda görülür. Aynı ameliyat içinde istenirse yüz kızarması, yüz ve el terlemesi de tedavi edilebilir. Bu ameliyat ile ayak terlemesi %60-80 ihtimalle geçebilir veya azalabilir.