Çocukların yetişkin bir birey olana kadar ki süreçte gelişimlerini sağlıklı ve yeteri düzeyde tamamlamaları gerekir.
Gelişme çağında olan çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi çok büyük önem taşımaktadır. Çocuğun hem zihinsel hem de bedensel enerji ve besin öğeleri ihtiyacının karşılanması gerekir. Şişman çocukların gelişi güzel diyet uygulamaları büyümelerini olumsuz etkilemektedir.
Çocuklarda şişmanlığın nedeni hareketsizlik yetişkinlerin küçük yaştan itibaren çocuğu aşırı ve gereksiz karbonhidrata dayalı bir beslenme programı ile karşı karşıya bırakmaları ve gıda endüstrisinde son yıllarda her geçen gün artan ve hiçbir besleyici değeri olmayan fakat çocuklara son derece çekici hale getirilerek sunulan yiyeceklerdir.
Çocukların ileride sağlıklı ve ideal kilosunda olabilmeleri için ilk önce yetişkinlerin eğitimden geçirilmesi gerekmektedir. Çocukların zayıflaması bir uzman kontrolünde ebeveynlerinde eğitilmesini içeren bir beslenme programı ile yapılmalıdır. Çocuğun yaşına uygun gelişimini devam ettirecek enerji ve diğer besin öğelerini yeteri kadar alacağı bir beslenme programı ile zayıflaması sağlanmalı ve çocuğun gelişimi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Zayıflama programı çocuğun şişmanlık derecesine göre ayarlanır. Diyette boş kalori kaynağı şekerli yiyecekler ve içecekler sınırlanır.Bu tür yiyeceklerin evde bulundurulmaması ve ebeveynlerin bu konuda çocuğa örnek olması davranış değişikliğinde yarar sağlar. Programa ek olarak çocuk egzersiz ve spora yönlendirilir.En kolay yol çocuğun bir spor dalına girmesi ve düzenli antrenman yapmasıdır. Günümüzde kişilerin kendi başlarına sağlıksız diyet yapmaları ve böylece kendi sağlıklarını bozmaları diyete olan gereksiz önyargıya neden olmuştur. Şişmanlık gerek yetişkin gerekse çocuklar için bir kader değildir. Çocuklarda yetişkinler gibi diyet yapabilirler fakat bu diyet evde rastgele yapılan bir diyet programı kesinlikle olmamalıdır. Hem kendiniz hem de çocuklarınız için sağlığınızı korumak sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve hayat boyu ideal kilonuzda olmak için bir uzmana danışarak kendinizin ve çocuğunuzun diyetini alınız. Her yaşın kendi içerisinde beslenme ve diyet programı vardır. Çocuklarda dikkate alınması gereken nokta menünün düzenlenirken yaşına göre gelişimini hızlandırabileceğimiz bir program sunmak. Özellikle kalsiyumdan ve vitaminden zengin (süt peynir yoğurt meyve gibi) karbonhidrat miktarı dengeli protein içeriği yüksek (yumurta tavuk balık) bir program.
Çocuğa belli bir beslenme programı uygularken onun psikolojisinide korumak önemli.Diyet programında bulunan her besinin amacı çocuğa açıklanmalı ve böyle bir programın ne amaçla yapıldığı kendisine ne gibi faydaları olduğu anlatılmalıdır. Ayrıca programın sürekliliğini sağlamak için arkadaşları ile sosyal bir çevrede olan çocuğun sevdiği yiyeceklerle ödüllendirilmesi ve motive edilmesi gerekir.