Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hipotroid Ve Beslenme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:09    Güncellendi: 27.01.2025 23:09

HİPOTROİDİZİM

Aktivitesi az olan bir tiroid bezi hipotroidizme yol açar. Hipotiroidizmde vücudun normal fonksiyon hızı yani bazal metabolizma yavaşlamıştır. Tiroid hormonunun azlığı vücudun yavaşlamasına yol açar ve hastayı  fiziki ve zihinsel yönden tembel durumda bırakır.

Troid  ;dengesiz ve yetersiz beslenme suyun içindeki florür aşırı doymamış yağ tüketimi sedanter yaşam hareketsizlik sebze ve meyvelerdeki pestisitler ilaç kalıntıları x-ray ışınlarına maruz kalmak alkol ve bir takım ilaçlardan etkilenebilir.

Hipotroid hastaları  hangi besinleri bol tüketmeli hangilerinden uzak durmalı ? Sağlıklı yaşam önerileri:

1.Düzenli olarak   taze yada kuru kayısı gün kurusu kayısı hurma yumurta sarısı pekmez maydanoz maydonoz suyu patates kuru yada taze mürdüm eriği tam tahıl balık tavuk süt ürünleri ve peynir tüketin.

2.Brokoli Brüksel lahanası beyaz kara lahana şeftali armut turp ıspanak pazı ve şalgama  beslenme programınızda daha az yer verin. Eğer  hipotroid semptomlarınız arttıysa yada ileri düzeyde   ise  bu yiyecekleri tamamen diyetinizden çıkartın.

3.Rafine edilmiş besinlerden  (beyaz un şeker ) uzak durun.

4. flurür  (diş macunları ve musluk suyunda mevcuttur.) ve klordan(musluk suyunda mevcuttur.)  sakının.klor ve florür troid bezlerindeki iyot reseptörlerini bloke eder  ve hormon seviyeleri düşürür.

5.troid ilaçları diğer ilaç ve besinlerle etkileşime girebileceği için  mutlaka  aç karnına  yada doktorunuzun önereceği şekilde kullanın.

6.Kelp (esmer su yosunu)  iyi bir iyot kaynağıdır.İyot troid hormonunun temel  maddesidir.

7.B vitamin kompleksi  hücre yenilenmesi ve hücresel enerji üretimi sindirim  sistemi immun fomksiyonlar ve troid fonksiyonları için gereklidir. Diyetinizde her besin grubundan almanız çok önemlidir. Özellikle tam tahıllar kurubaklagiller yağsız hayvansal ürünleri dengeli bir şekilde tüketmek gereklidir. Yetersizliği görülen durumlarda doktor yada beslenme uzmanınıza danışarak  B Vitamin kompleksi kullanın.

8.Yeşil çay antiinflamuar ve antikanserojen  besindir ve iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Hergün 3 fincan şekersiz  limonlu yeşil çay tüketin.

9.Diyetinize   limonlu taze yeşil sebze sularını bolca ekleyin.

10.Metabolizmayı hızlandırmanın  ispatlanmış en iyi yolu az ve sık beslenmektir. 2 5-3 saat ara ile küçük kalorisi düşük  öğünler tüketin.  Öğün atlamayın. Yemek yemek için çok acıkmayı beklemeyin.

11.Bol su için. Musluk sularını kullanmayın. Tükettiğiniz suyun kalitesine ve içeriğine dikkat edin.