Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelik Döneminde Süper Besinler

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:09    Güncellendi: 27.01.2025 23:09

Hamilelik her kadının yaşamında beslenme olarak en dikkatli olması gereken bir dönemdir. Hamilelik süresince sağlıklı yiyecek tercihleri doğacak bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecinin yanı sıra annenin de sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Yapılan çalışmalar hamilelik döneminde beslenme tarzının doğacak bebeğin yaşamında olabilecek çeşitli hastalıklara karşı koruyucu ve önleyici olabildiğini göstermekte. Dolayısıyla dengeli ve yeterli bir beslenme yanında bazı özel yiyecekleri hamilelik döneminde tercih etmekte fayda var.

KURUBAKLAGİLLER: Kurufasulye nohut mercimek gibi besinler hamilelikte ayrı bir önemi olan lif protein demir folat kalsiyum çinko içerirler. Çorba ve salataları zenginleştirerek hamur işlerine eklenerek humus piyaz gibi garnitürler şeklinde tüketimi arttırılabilir.

DANA ETİ: Yağsız dana eti kaliteli bir protein olmakla birlikte vitamin B6 vitamin B12 ve niasin gibi çeşitli B vitaminlerinden zengindir. Aynı zamanda demir ve çinkonun da vücutta en iyi emilebilen formlarını içermektedir. Bunların yanı sıra bebeğin beyin gelişimi ve yeterli fonksiyonlarını güçlendiren kolin deposudur. Yağsız dana eti çeşitleri ile hazırlanmış sandviçler salatalar ve yemekler özellikle tercih edilebilir.

YABAN MERSİNİ SİYAH ÜZÜM BÖĞÜRTLEN: Bu koyu renkli meyveler karbonhidrat kaynağı olmakla birlikte C vitamini potasyum folat lif ve sıvı deposudurlar. İçeriklerinde bulunan fitobesinögeleri hücreleri serbest radikaller denilen çeşitli zararlardan korur. Taze olarak yenilmesinin yanı sıra kahvaltılık tahıllarla yoğurt veya süt ile hazırlanan soğuk içecek türlerinde kek kurabiye yapımında kullanımı arttırılabilir. En fazla antioksidanları ise çiğ olarak yenildiğinde alınacağı unutulmamalıdır.

BROKOLİ: Sağlıklı bir görünüş ve duruş için gerekli olan folik asidi kabızlık önleyici lifleri kemik sağlığı için kalsiyumu gözler için ise lutein ve karotenoidleri ayrıca normal kan basıncı ve sıvı dengesi için gerekli potasyum sağlar. Brokoli aynı zamanda vücutta A vitamini oluşumu için gerekli enzimleri içerir. Başlıca çiğ olarak veya buharda pişirerek yemeklerin yanında garnitür veya çorba püre olarak rahatlıkla beslenmede yer alabilir.

PEYNİR: Peynir kemikleriniz ve bebeğiniz için gerekli kalsiyum fosfor ve magnezyumu içerir. Ayrıca iyi bir protein kaynağıdır. Her gün tüketilmesi gereken bir besindir. Kolesterol yüksek tansiyon ve kalori kısıtlaması gibi özel durumlara göre az yağlı yağsız tuzsuz gibi çeşitleri tercih edilebilir.

YOĞURT: Protein kalsiyum ve folik asit demektir. Öğünlerde yemeklerin yanında yenilebileceği gibi bal pekmez taze veya kuru meyveler yulaf gibi kahvaltılık gevrekler ile karıştırılarak tüketimi eğlenceli hale getirilebilir.

YUMURTA: Doğacak bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli bütün aminoasitleri sağladığı için altın yiyecek olarak tanımlayabiliriz. Kolin lutein yanında A vitamini kalsiyum magnezyum gibi çeşitli mineral ve vitaminleri içerir. Her gün 1 adet yumurta veya yumurta ile zenginleştirilmiş yiyecekler yenilmelidir.
SOMON: Bebeklerde beyin gelişimini sağlayan omega-3 yağının en önemli kaynağıdır. Izgarada fırında buharda pişirilerek tercih edilebilir. Hamilelik döneminde tütsülenmiş füme olarak tüketilmemelidir.

TAM TAHILLAR: Riboflavin tiamin gibi çeşitli B grubu vitaminlerinden zengindirler. Lif içeriklerinin fazla olması barsak hareketlerine yardımcı olur aynı zamanda da uzun süre tok tutacaktır. Kahvaltı için yulafı öğünlerde ekmek çeşidi olarak tam buğday tahıllı çavdar gibi çeşitlerini makarnanın kepeklisini ve beyaz pirinç yerine de bulgur tercih edilebilir.