Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelik Sonrası Kilo Verme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:09    Güncellendi: 27.01.2025 23:09

Anne olmak her kadının yaşamak istediği olağanüstü bir duygudur. Heyecanlı fakat bir o kadar da zorlu geçen dokuz aylık sürecin sonunda dünyaya yeni bir birey getirmenin mutluluğu yaşanır. Peki hamilelik sonrası kalan kilolar nasıl verilmelidir?

Öncelikle emzirme döneminde yani bebeğin anne sütü alması gereken ilk 6 aylık süreçte kalorisi düşük diyetler yapılmamalıdır. Bu dönemde annenin hem bebeğin hem de kendisinin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekir. Emzirmeyle birlikte gün içinde zaten 500-600 kalori harcanır bu da 2-3 saatlik tempolu bir yürüyüşe eşdeğerdir. Harcanan enerji bu denli fazla olduğundan emziren anneler sık acıkır. Yemedikleri takdirde kan şekerleri düşeceğinden tatlı tüketme istekleri artar. Bu nedenle emziren annelerin normale göre daha fazla kalori içeren bir diyet listesi kullanması gerekir. Beslenme planının anne ve bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi kaydıyla sağlıklı ve dengeli bir gıda tüketimiyle kilo vermek mümkündür.

Hamilelik sonrası kilo vermek isteyen anneler için öneriler: 

Zayıflamak uğruna kesinlikle karbonhidrat ya da protein açısından fakir diyet listeleri kullanmayın. Tüm besin ögelerinin yeterli miktarda bulunduğu sadece size özel olan bir listeyi beslenme uzmanınızdan temin edebilirsiniz.

Emzirme dönemindeyseniz ve doğumla birlikte 15-20 kg ve üzeri aldıysanız ayda 2 kg ağırlık kaybetmeniz 15kg altında kilo aldıysanız ayda 1 kg kaybetmeniz yeterli olacaktır. Daha fazla kilo kaybı süt veriminizi etkiler.

Vitamin alabilmek için; konserve ya da bekletilmiş sebze/meyve yerine taze olanları tercih edin. Mümkün olduğunca metal bıçak kullanmayın metal bıçaklar bazı vitaminlerin verimliliğini azaltmaktadır.

Tükettiğiniz tuzun iyotlu olmasına özen gösterin. Sebzelerin ve makarnanın pişirme suyunu dökmeden tüketmek vitamin ve mineral alımınızı artıracaktır.

Günlük su tüketiminizi emziklilik döneminde yaklaşık 3 litreye çıkartın sonrasında ise günde 2-2 5 litre su tüketmeye özen gösterin.

Gün içinde bir öğününüzde et tavuk veya balık tüketmek süt veriminizi artıracağı gibi uzun süre tok kalmanıza ve kas artışını sağlayarak zayıflamanıza yardımcı olacaktır.

Öğünlerinizde ekmek tüketmek kaslarınızın çalışmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda yeterli miktarda karbonhidrat tükettiğiniz için tatlı ihtiyacınız da azaltacaktır.

Tam buğday ya da çavdar ekmeği sizi daha uzun süre tok tutar. Ayrıca besin değerleri açısından da beyaz ekmeğe göre daha zenginlerdir.

Çay/ kahvenize şeker atmaktan vazgeçebilirsiniz bu sayede fazladan kalori almazsınız.

Şekerli unlu yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.

Günde 2-3 bardak az yağlı süt ya da yoğurt tüketimi kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacağı gibi zayıflamanıza da yardımcı olur.

Kahvaltı öğle ve akşam yemeklerini tükettiğiniz saatlere özen gösterin ve öğün atlamayın.

Günlük ihtiyacınız olan kalori miktarını karşılamak ve acıkmayı engellemek için ara öğün tüketimine özen gösterin.

Günde 3-4 porsiyon meyve tüketin. Vitamin-mineral ihtiyacınızı karşılayacağı gibi tatlı yeme isteğinizi azaltacaktır.

Karın bölgesindeki yağlanmayı minimuma indirmek ve kaliteli yağ tüketmek için günde 10 adet badem ya da fındık 2-3 adet ceviz tüketmek iyi bir tercih olacaktır.

Eğer hala emzirme dönemindeyseniz emzirdikten sonra 2-3 bardak su için.

Salam sosis sucuk gibi işlenmiş etlerden uzak durun.

Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günlük bir saat yürüyüş kilo vermenize yardımcı olarak motivasyonunuzu artıracaktır.

Kendi sağlığınızı ve çocuğunuzun gelişimini düşünerek hamilelik sonrası kilolarınızdan kurtulmak sizin elinizde! Kararlı ve sabırlı bir şekilde bu yola çıktığınızda başarıya ulaşacaksınız.