Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bebekler Için Probiyotik Ve Prebiyotikler

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:09    Güncellendi: 27.01.2025 23:09

Probiyotik nedir? Ne işe yarar? Yetişkin ve bebek sağlığı açısından ihtiyaç farkı var mı? prebiyotik nedir? Bebekler bunu dışarıdan mı almalı? Eksikliğinde yaşanabilecek sorunlar? 

Probitotik ; vücudu zararlı organizmalardan koruyan sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı bakterilerdir. Prebiyotik ise probiyotik bakterilerin canlı kalabilmesi  için gerekli olan  besinlerdir. Probiyotik içeren besinlerin en iyi kaynakları yoğurt kefir boza ve tarhana iken prebiyotik besinler muz soğan sarımsak pırasa kepekli buğdaylar yulaf keten ve arpadır.

Yetişkin ve bebeklerde ihtiyaçları farklı olmakla birlikte bebeğin doğum kanalından geçtiği andan itibaren annenin doğum kanalından aldığı bakteriler ile bağırsaklarda probiyotikler oluşmaya başlar.Bebekler için anne sütü “prebiyotik”tir yani probiyotik bakterilerin gelişimi ve çoğalması için uygun ortam hazırlar.

Emzirme çocuğunuzun sadece karnını doyurmak için değil aynı zamanda daha sağlıklı olmasını sağlar. Anne sütü alamayan bebeklerde ise  probiyotik içeren mamalar ve özel ürünler ile probiyotik alımı sağlanabilir. Probiyotik eksikliği kendini yetişkinlerde ve bebeklerde kendini  gaz şişkinlik kabızlık sık sık ile hastalıklara yakalanma ile gösterebilir.

Diyetisyen Elif Bilgin