Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ergenlik Dönemi Sağlıklı Beslenme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:09    Güncellendi: 27.01.2025 23:09

Bir çocuğun sağlıklı büyümesi ve yetişkin olabilmesi için yemek yeme alışkanlığı kazandığı andan itibaren aile ortamında sağlıklı yemekler sunmak gerekir. Aile ortamında kazanılan beslenme alışkanlıkları ileri yaşlardaki tercihlerini de etkileyecektir.

Büyüme ile birlikte çocuğun kendini algılama yaşam tarzı değişimleri büyüme ve gelişmenin hızlandığı buna bağlı beslenme gereksinimlerinin arttığı bir dönem olan ergenlik dönemi oldukça hassas bir dönemdir.12-18 yaş arası kız ve erkek çocukları farklı şekilde etkileyen bu dönemde boy hızlanarak uzamakta hormonların etkisi ile kızlarda yağ dokusu artarken erkeklerde kas dokusu artmaktadır. Vücudun bu değişimlerde enerji ihtiyacını karşılayan beslenme şekli önem kazanmaktadır.

Yetersiz ve dengesiz beslenme durumlarında;

- Boy uzaması durabilir.

- Büyüme ve gelişme geri kalabilir.

- Dengesiz ve aşırı beslenme şişmanlığa yol açabilir.

- Kızlarda regl döneminin başlaması ile beraber kansızlık (demir eksikliği) görülebilir.

- Erkeklerde kas oluşumu ve kemik gelişimi vücut yapısına uygun olarak tamamlanamayabilir.

Kemik yapısını oluşturan kalsiyum 25 yaşına kadar depolanır sonraki yaşlarda kemiklerden kalsiyum çekilmeye başlar. Bu nedenle erken dönemde bol kalsiyum içeriğine sahip süt grubu besinleri tüketmek ve düzenli egzersizle kalsiyumu depolamak kemik yapısını güçlendirici etki gösterecektir.

Kız çocuklarının regl görmesi ile beraber her ay kanama ile atılan demirin kansızlık oluşturmaması için besinler yolu ile takviye edilmesi gerekir. Demir yönünden zengin et grubu besinleri tüketmek gerekmektedir.

Değişen vücut imajının aşırı yemek ve ya bulimia anoreksiya gibi yeme davranışı bozukluklarına neden olmasını önlemek adına psikolojik destek sağlamak ve çocukla iyi iletişim kurmak önemlidir.

Büyüme ve gelişme enerji dengesi besin öğelerinin yeterli şekilde tüketilmesi ile sağlanacaktır. Bu dönemde kazanılması gereken alışkanlıklar;

Düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı

Günde 3 öğün düzenli öğün tüketmek

Dışarıda besin tüketirken ve satın alırken dikkatli olmak

Özenti ile sigara alkol vb kullanımı önlenmeli

Bol sebze meyve tüketim alışkanlığı kazanmak

Kola vb. asitli içeceklerden uzak durmak

Ergen bireylerin yemek yemekle ilgili düşünce ve zevklerini anlamaya çalışmak ve beslenme konusunda pozitif yönlerini desteklemek önemlidir. Çocuğunuzun kötü beslenme alışkanlıklarına sahip olmasından şikayet ediyorsanız   çocuklarınızın yeme tercihleri sizin ona yapmasına izin verdiğiniz davranışların bir sonucu olduğunu unutmayın.

Diyetisyen & Yaşam Koçu

YEŞİM ÖZDEN