Normal taşkın çökkün ve tedirgin. Bu kelimeler duygu durumun 4 ana başlığını ifade ediyor. Zaman zaman hepimizin duygu durumu çevresel ya da fiziksel etmenlere bağlı değişimler gösterebilir.
Beyin sinirler ve kimyasal sinyallerden oluşan karmaşık bir ağdır. Düzgün çalışabilmesi için gerekli makro ve mikro besinlerin vücuda alınması gerekir. Amino asitler ve selenyumdan fakir beslenmek; beyin kimyasını duygu durumunu bellek ve bilişsel fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri açısından zengin besinlerin fazla yemek ; tam anlamıyla beyni besler. Olumlu sağlıklı ve dengede bir ruh halinde olmanı sağlar.
Triptofan ve tirozin:
Nörotransmitter madde olan serotonin ve dopaminin yapımında görev alır. Yani uyku duygu durum düzenlenmesi zevk ve motivasyon ile ilişkilidir. Bir nevi triptofan ve tirozin "kendini iyi hisset" öncüleridir. Hindi balık susam ve spirulina içinde triptofan bol miktarda bulunur; derisiz tavuk eti badem avokado ve yumurta ise tirozinden zengindir.
B vitaminleri:
Tüm B vitaminleri beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması için önemlidir ama özellikle B6 B12 ve folat daha çok görev alır. B vitaminleri de serotoninin salınımını etkiler. Bu vitaminlerin eksikliğinde depresyonun oluşma ihtimali yüksektir.. Kepekli tahıllar yeşil yapraklı sebzeler ve çoğu meyve B vitaminlerden zengin kaynaklarıdır. Hayvansal kaynaklı B 12 vitaminin vücutta emilme oranı fazladır. Ciğer kırmızı et balık ve yumurtada B12 vitamini açısından zengindir.
Selenyum
Eğer selenyum eksikliği varsa; sinirli endişeli ve depresif bir halde olma ihtimalin yüksek . Selenyum özellikle tiroid hormon sentezinde rol oynayan güçlü bir antioksidandır .Selenyum mantar ayçiçeği tohumu kahverengi pirinç fındık ve cevizde bulunur.
Omega-3'ler
Beynin yüzde 60’nın yağ olduğunu biliyor muydunuz? Yağ nörotransmitterlerin arasında uygun hücresel iletişim için gereklidir. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığı için yararlı olan temel doymamış yağlardır. Omega-3 bitki kaynakları ceviz keten tohumu chia ve kenevir tohumudur.