Akalazya nedir?
Akalazya primer peristaltizmin kaybı yutmaya karşı genişleyen hipertonik aşağı özefagus sfinkteri ve özefagusun otonomi sinir bozukluğu ile karekterize özefagus(yemek borusu) motor hastalığıdır.(Yemek borusundan besinlerin mide inmemesi yemek borusun hareket bozukluğudur.)
Her yaş grubunda görülebilir.Hem katı hem de sıvı besinlerin yutulmasında güçlük (disfaji)çekilebilir.Ara sıra yutma sonucu ağrı duyulması(odinofoji) sıklıkla bulantısız veya yemeğin geri gelmesi(regurjitasyon) ve radyografi ile gösterilebilen dilatasyon bulgular arasındadır.
Sıvı veya soğuk içeceklerin alımıyla yutma zorluğu artabilir.Yiyeceklerin ve sıvıların birikimiyle özefagus (yemek borusu)da devamlı dolgunluk hissi mevcuttur.
DİYET TEDAVİSİ;
Orta şiddette akalazya da;yumuşak az posalı yemeklerin yenmesi tavsiye alunur.
Öğün sayısı artılarak yemekler az az sık sık tüketilmesi önerilir(6-7) öğün.Besinler iyice çiğnenmeli her yemekten sonra bir miktar su alınmalıdır.
Şiddetli akalazyada ise;özefagus dilate olduğu için ameliyat gerekbilir.Yüksek proteinli bol enerjili az posalı beslenme önerilir(diyetisyenize tanışınız).Enteral solüsyonlar ek verilebilir.Dehidratasyon önlenmesi için bol sıvı tüketimi tavsiye edilir.(Diyetisyeninize(beslenme uzmanına) tanışınız).
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET UZMANI
Kaynak;
Diyet El kitabı;A BAYSAL;M AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu yenilenmiş 6.baskı 2011