Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hipotiroid Ve Kilo Verme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:09    Güncellendi: 27.01.2025 23:09

Hipotiroid troid bezi hormonunun az çalışması demektir. Yapılan çalışmalar ülkemizde 100 kişinin 30’unda hipotiroid olduğunu gösteriyor. Dünyada ise bu oran % 4 6. Hastalık kadınlarda erkelere oranla daha sık görülüyor.

İnsanların kilo vermek için denediği birçok yol vardır. Bazıları kilo almamak için çok az yemek yeme yolunu benimser ve yediklerine çok dikkat eder. Buna karşın ya hiç kilo veremez ya da çok az kilo verir. Çevresindekilerin yorumu ise genellikle şu şekildedir: “Beslenme programına uymuyor kaçamaklar yapıyor.”

Oysa tiroid hormonu “metabolizma hızımızı” belirleyen ana hormondur. Tiroid bezesinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve şişmanlık ortaya çıkar. Hipotroid hastalığı olan bir kişinin metabolizma hızı % 35-40 oranında düşer. Bu nedenle de bu tip hastalar bir kilo verme programına girmeden önce mutlaka bir endokrinoloji doktoru tarafından kontrolden geçmeli ardından da bir diyetisyene başvurmalıdırlar.

Hipotiroid belirtileri

—Diyete karşın kilo vermekte zorluk —
Ani kilo alımı —
Âni kilo kaybı —
Kalp çarpıntısı —
Kalp atım ritmi bozukluğu —
Aşırı sinirlilik hâli —
Âni öfke patlamaları —
Saç dökülmesi (kadınlarda) —
Âdet düzensizliği —
Çabuk yorulma —
Uykusuzluk —
Ciltte pullanma ve kuruluk —
Tırnaklarda kırılma ve soyulma; beyaz lekeler ve çizgilenmeler —
Ellerde titreme —
Cinsel performansta düşüş —
Kısırlık —Yüksek tansiyon (özellikle genç yaşta ve ailesinde yüksek tansiyon olmayanlarda) —
Gizli şeker hastalığı (özellikle genç yaşta ve ailesinde şeker olmayanlarda) —
Unutkanlık —
Uykuya meyil (gündüz saatlerinde) —
Omuz boyun bel bacak kol sırt ağrısı —
Sıcağa tahammülsüzlük —
Çabuk üşüme —
El ve ayak üşümesi —
Kabızlık —
Bulantı (kusturmayan ısrarcı bulantı) —
Devamlı hafif ishal —
Sık dışkılama —
Gözlerin dışarı fırlaması —
Göz çevresinde sabahları belirgin olan şişme ve ödem —
Saçlarda kepeklenme —
Selülit

Hipotiroid tanısı konulan kişinin metabolizma hızı medikal tedaviye başladıktan 15 ilâ 30 gün sonra düzene girmeye başlar. Doktor kontrolü altında düzenli ilaç kullanımı zorunludur. Her ne kadar tedaviyle birlikte kilo verme süreci başlasa da hastaların % 17’si kilo verememektedir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda bu duruma daha sık rastlanır. Yapılan çalışmalar hipotroid hastalığı olan kişilerde vitamin ve mineral yetersizliklerini saptamıştır. Özellikle selenyum çinko demir kalsiyum magnezyum çinko ve krom eksikliği sık olarak görülür. Aynı zamanda kolesterol trigliserit LDL değerlerinde  yükselme ve  insülin hormon işevinde bozulma söz konusudur.Bu yüzden hipotroid hastaların beslenmeleri  farklıdır.Bunun için glisemik indeksi düşük besinler tüketmeleri kilo vermelerineyardımcı olur aynı zamandan vitamin ve mineral yetersizliği görülmez. Bunlar: bulgur tam buğday ekmeği nohut yeşil mercimek çavdar yulaf badem ceviz yufa süt ürünleri sebzeler elma armut… Glisemik indeksi yüksek besinleri bunlar patates beyaz ekmek pirinç şeker kuru üzüm incir muz tatlı hazır meyve suları gibi besinleri tüketmemelidir. Hem vitamin ve mineral eksikliği oluşur hem de kilo vermelerini engeller.

Omega 3 ile süt ve süt ürünleri kilo vermeye yardımcıdır. Yapılan çalışmalar demir yönünden zengin kaynakların kırmızı et yumurta yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerin hem kişinin depresyonunu azalttığını hem de kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Selenyum ve çinko da kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir ve kilo vermeye yardımcı olur. Yağlı tohumlar badem ceviz fındık et tavuk gibi besinlerdir. Ancak vitamin suplemantı kullanırken Avitaminine dikkat edilmesi gerekir. Avitamininin fazla alınması toksik etkiye sebep olur.A vitamininden zengin besinler yumurta havuç kayısı portakal vb besinlerden zengindir.Örneğin 1 bardak havuç suyu tükettiğinizde havuç suyunun yapımı için 5 tane havuç kullanılır.Günlük A vitamini ihtiyacının 5 katı alınması vücutta vitamin doz oluşmasına neden olur ve bu da toksik etki oluşturur.

Tüm bu besinler tüketildiği hâlde hipotiroidi olan kişi yine de kilo veremeyebilir. Çünkü herkesin günlük olarak aldığı enerji eşit değildir. Harcanan enerjiden daha az  enerji alınmadığı takdirde kilo verilmesi mümkün değildir.

Hipotiroid tevadivisinde önemli olan diğer unsurlar ise kişinin hastalık özgeçmişi (hipertansiyon gut böbrek kalp mide rahatsızlıkları…) yaşam biçimi var olan beslenme kültürü ve kullanmakta olduğu (özellikle mide ve depresyon) ilaçlarıdır. Bu ilaçlar hipotiroid tedavisi için kullanılan ilaçların emilimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kilo alma ya da verme tıbbi beslenme tedavisinin bir parçasıdır; yukarda sıraladıklarımızdan ayrı olarak düşünülemez ve kişiye özeldir.