Gebelikte neler yemeliyiz? Neler yememeliyiz? gibi sorular en sık karşılaştığımız sorulardandır. Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Tek taraflı beslenmeden kaçınılmalı protein karbonhidrat yağ ve vitamin – minerallerden gereği kadar uygun oranlarda alınmalıdır. Gebelik döneminde bütün bu besin maddelerinin günlük ihtiyacı artar. Gebelikte normal beslenme kalorimizden biraz daha fazla ( günlük ortalama 300 kilokalori) alınması gerekir.
Düzenli ve yeterli beslenmeye ek olarak gebelik boyunca her gün demir ilacı kullanılması ve gebeliğin ilk aylarında folik asit vitamininin kullanılması önerilir. Yeterli beslenemeyen hamilelere günlük multivitamin preperatları da önerilebilmektedir. Gebelik anne adayı yeterli beslenerek ortalama 9-12 kilo alır. Ancak doğum öncesi kilo durumuna göre bu oranlar değişebilmektedir. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama 0 5-1 kg sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5-2.0 kilo alınması normaldir.
Haftada 1-2 gün balık tüketilmesi ve günde 1-2 ceviz tüketilmesi bebeğin beyin gelişimi için önemli olan balık yağı yani omega 3’ü annenin alması açısından faydalıdır. Balıklarda civa bulunduğu için haftada 2’den fazla balık tüketimi önerilmez. Çiğ et çiğ köfte iyi pişirilmemiş sucuk iyi pişirilmemiş yumurta mayonez ve pastörize edilmemiş sütleri tüketmekten kaçınmak gerekir.
Dyt. Füsun BİLGİN ÇAKMAK