Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ramazan Ayında Kilo Almamak Için Tüketmeniz Gereken 7 Besin

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Ramazan; huzur ve dinginliktir. Kişinin yaşam savaşına ara verip yaşamdaki anlam boyutuna geçtiği bir süreçtir olması gereken. Oruç bütüncül bir süreçtir. Ruh ve beden bütünlüğü. Farklı boyutların bütünlüğü. Ama genelde oruç; sadece aç kalmak olarak algılanıyor ve bedeni değil de nefsi doyurmak için bedenin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını mideye indiriliyor.

18 saatlik açlık sürecinde bazal metabolizma hızın 1 hafta içerisinde yaklaşık olarak 150 kalori azalıyor. Bazal metabolizma hızının yavaşlaması ve nefsin açlığı ile birleşince Ramazan ayı genelde kilo alınarak kapatılıyor.

Bu süreçte protein açısından zengin besinlere beslenmenizde daha çok yer vererek ve egzersizlerinize devam ederek formunuzu koruyabilir hatta kilo bile verebilirsiniz.

Metabolizma hızınızı artıracak birkaç besini sizin için listeledim.

Kırmızı Biber(Acı biber):

Menülerde kırmızının sıcağına ve lezzetine yer açın. Kırmızı biber bileşimindeki kapsaisin metabolizmayı hızlandırır ve yağ oksidasyonunu destekler. Bu sıcak ve baharatlı besin iştah ve genel besin alımını azaltır. Yapılan çalışmalar kırmızı biberin vücudun enerji harcamasını artırdığı göstermiştir. Hatta kırmızı biber metabolizmayı hızlandıran doğal besinler içerisinde top 10 içerisindedir.

Yeşil çay:

Yapılan araştırmalar yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığını ispatlamıştır. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi ‘’Yeşil çayın termojenik özelliğe sahip olduğu ve yağ oksidasyonunu artırdığı bu sayede de kilo kontrolünde önemli bir görev alıyor olabilir.’’

Yeşil çay özündeki kafein doğal olarak oluşur. Vücuda zarar veren serbest radikalleri uzaklaştırarak bedenin genel sağlığını korur ve aynı zamanda kilo kontrolüne destek verir.

Düşük Yağlı Süt ve Yoğurt :

Kalsiyum açısından zengin besinler ve probiyotikler metabolizmayı hızıyla bağlantılı bulunmuştur. Düşük yağlı süt ve yoğurt kalsiyum açısından daha zengindir. Süt ve yoğurttaki kalsiyum yağ hücrelerinin etrafını sarar ve ince bağırsaktan emilimini azaltır. Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterileri destekleyerek metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Düşük yağlı süt ve süt ürünlerini kilo kaybını teşvik ederken aynı zamanda kas kütlesinin yapımını ve mevcut durumunu korumayı destekler.

Elma:

Günde yenilen bir elma doktoru evden uzak tutar. Bir İngiliz atasözü olan cümlenin orjinali : “An apple a day keeps the doktor away”.  Peki neden?

Elma lif ve su dolu bir meyvedir. Kan şekerini düzenler sindirime yardımcı olur ve metabolizma hızını artırır. İçeriğindeki yüksek lif yağ yakımını teşvik eder ve yağ depolanmasını azaltır. Yaz aylarında tüketeceğiniz bir elma dehidrasyondan korunmanıza yardımcı olur. Son sır daha; sabah aç karnına tüketilen elma kahveden daha çok uyarıcı etki gösterir.

Tam Tahıllar ve Mercimek:

 Yulaf ezmesi kahverengi pirinç ya da kinoa gibi iyi karbonhidrat kaynakları(kompleks kabonhidrat) metabolizma hızını artırır ve insülin seviyesini stabil kalmasını sağlar. Tam tahıllar şeker bakımından zengin gıdaların aksine insülin düzeyinde ani bir yükselme ve ardından ani bir inme(pik)  yapmaz insülin salınımın yavaş ve dengeli olmasını sağlayan karbonhidratlardır.  Sürekli insülin seviyesini dengede tutmak pik durumundan kaçınmak ve yağ hücrelerinin depolanmasını engellemek için bu durum vücut için önemlidir.

Bir kase yulaf ezmesi sindirim sistemini düzenler metabolizmayı hızlandırır normal insülin seviyelerini korur ve saatlerce enerji sağlar.

 Mercimek liften zengin sağlıklı karbonhidrat ve protein için iyi bir kaynaktır. Bu güç dolu kombinasyon metabolizma hızlandırır ve sindirim sistemini düzenler. Mercimek içeriğindeki demir  vücutta oksijen akışına yardımcı olurken; metabolizma hızını artırır ve enerji üretimini sağlar. Tam tahıllı besinleri ve mercimeği günlük beslenme programına dahil etmeyi unutma.

Somon:

Somon gibi yağlı balıklar omega-3 açısından zengindirler ve metabolizma hızını artırırlar. Balık yağı yağ yakma enzimlerini yükseltir ve metabolizmayı hızlandırır.  Yağ asitleri açısından zengin besinler tüketmek metabolizma hızını yavaşlatır.

Yapılan çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin pozitif etkilerini ortaya çıkarmıştır. Omega-3 yağ asitleri metabolizma hızını artırmaktadır.

Haftalık beslenme programında somon gibi yağlı balıklara 2-3 gün yer vermelisin.

Yağlı Tohumlar:

Yağlı tohumlar metabolizmayı hızlandırmak için harika atıştırmalıklardır. Ara öğünlerde kendini şımartmak için badem fıstık fındık kaju ve kabak çekirdeğine kim hayır diyebilir ki? Burada önemli olan nokta çiğ olmalıdır. Çünkü kavrulma işlemi sırasında besin değerlerini yitirirler. Örneğin ham fındıkta bulunan inositol ve kolin kavrulma işlemi sırasında özelliklerini kaybederler. Ayrıca yağlı tohumlar lif açısından da zengindirler. Hatırlatma: porsiyon kontrol. Günde silme 1 avuç bir birey için yeterlidir.