Bayramda tatlı yerine meyve ikram edin
Ramazan’da vücut metabolizması yavaşlar bayramda tatlı tüketimi ve eski düzene dönülmesiyle kilo alma tehlikesi mevcuttur. Bayramdan itibaren bazı beslenme değişiklikleriyle yeni bir başlangıç yapılması mümkün değildir. Bayramda tatlı çikolata ve şekerin kontrollü tüketilmesi gerekir hatta konuklara tatlı yerine meyve ve kuruyemiş ikram edilebilir.
Ramazan’da değişen beslenme alışkanlıkları ile metabolizma yavaşlar. Ramazan Bayramı’nda günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı dönüş yapmak kilo alımına yol açabilir.
Beslenme konusunda yapılacak bazı değişikliklerle vücut eski düzenine döner bu nednele bunu bir şans olarak değerlendirilmesi gerekir.
Ramazan ayı boyunca 17 5 saatlik açlık sonrasında bazılarımız ağır bazılarınız hafif öğünler tükettiniz ve sonuç olarak metabolik dengeniz değişti. Bu açlık öncesinde de gece saatinde öğün tüketince metabolizmanız yavaşladı. Bu yavaş metabolizma ile bayramda günlük beslenme alışkanlıklarınıza hızlı bir dönüş yaparsanız kilo alımı kaçınılmaz olacaktır. Oruç tutanlar Ramazan Bayramı’nı hafif bir normale geçiş aşamasına dönüştürebilir. Mademki Ramazan’da vücudunuzu dinlendirdiniz şimdi de yepyeni bir başlangıç yapın. Beslenme alışkanlıklarınızı biraz da değiştirmek için bir şans elinize geçti!
Pideyi terk edin
Bayram kahvaltı sofraları ayrı bir keyiftir ancak artık kahvaltıda tüketeceğiniz ekmeğin çeşidinin pide olmaması gerekmektedir.
Çok severek yediğimiz pide yerine artık tahıllı ekmek tercih edilmeli. Hem kan şekerinizin dengelenmesi hem de sindirim sorunları yaşanmaması için tahıllı ekmekler yumurta salatalık ve domates peynir ile kahvaltımızı renklendirmeliyiz.
Şeker ve tatlı yerini kuru meyve
Bayram ziyaretleriniz geleneksel ikramları olan şeker çikolata ve tatlının fazladan şeker ve kalori yüklemesi yapar bu da kilo anlamına gelir.
Geleneklerimizin sürdüğü üzere bayram boyunca gelecek olan misafirlere ikram edilen şekerleme ve tatlıların yanında misafirliğe gittiğiniz yerlerde de ikramlar olacak. Eğer ki siz misafir ağırlıyorsanız hafif atlatmak için misafirlerinizin sağlığını da düşünerek şekerlemeler yerine kâselerin içini kuru meyveler ve kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz. Artık kuru meyve çeşitleri şerbetli tatlılardan daha zengin! Ananas muz çilek elma vb bir çok meyveyi karıştırıp geleneklerimizi de bozmadan ikramlarda bulunabilirsiniz. Evet adı üstünde şeker bayramı ama meyve de kendine göre bir şeker içeriyor. Eğer ki olmaz diyorsanız iki kâse olsun biri şeker biri de meyve olsun.
İkramları tadımlık tüketin 2 bardak su için
Ziyaretlerde ikramlara ev sahibinin kırılmaması için ikramları tadımlık olarak tüketilebilirsiniz.
Tadımlık olarak ikramlıklardan tüketebilirsiniz. Ancak birden fazla ziyaretiniz olacaksa yediğiniz şekerlemelere dikkat etmenizde fayda var. Ramazanda sıvı tüketimi 1 litreye kadar düşebiliyor. Yine de vücudunuzu biraz kandırarak her yediğiniz ikramlıktan sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Böylece hem fazla tüketmezsiniz hem de su içtiğiniz zaman sıvı kaybınız düzelir ve metabolizmanız tekrar hızlanır. Bayram boyunca ana öğünlerinize yeşil sebzelerden ilave etmelisiniz özellikle bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Akşam yemeklerini oruç zamanındaki gibi geç saatte değil uyku saatinden 4-5 saat önce tüketin. Bayramda kurubaklagil ve et tüketimi artmaktadır. Bakliyat faydalı olsa da yanlarında pişirilen tereyağlı pilav ve makarnalar kilo almanız açısından tehlike yaratabilir. Bir de yararlı diye bolca tüketilen salatalara dikkat! Salatalara ve yemeklere kullanacağınız yağ miktarını göz kararı değil ölçerek koyun her yağ gibi kalorisi var. Her şeyden az tüketmekte fayda var.Akşamları yürüyüş yapmaya çalışın yemeklerden sonra sindirime yardımcı olur hem de kilonuzu korursunuz. Asansör yerine merdiven kullanın