Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ne Kadar Tatlı Yerseniz O Kadar Su Tüketin

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Ramazanın ardından su tüketimi

Son yılların en uzun aç kalınan oruç döneminin ardından bayramda yenilen tatlılar vücudu oldukça yoruyor. Bayram boyunca oruç süresince yeterince tüketilmeyen suyu tüketmek özellikle yılın en sıcak günlerine denk gelen Ramazan bayramında sağlımızı korumak için büyük önem taşıyor. Su tüketimi bol bol tatlı tüketilen Ramazan bayramında daha da artmalıdır.

Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalan vücut Ramazan bayramıyla birlikte alışık olmadığı beslenme şekline girecek. Yılın en sıcak zamanlarına denk gelen Ramazan bayramında su tüketiminin hayati önemi vardır. Su içmenin yanı sıra suyun bekleme ve saklama koşullarının da iyi olması gerekiyor. Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yollarından biri de arıtılmış içme suyudur. Bu anlamda evde arıtılmış içme sularının bekleme ve saklama koşulları açısından en sağlıklısı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca içme sularını cam şişelerde saklamak sağlık açısından en faydalı saklama şeklidir. Özellikle yaz aylarında vücutta tutulması gereken su oranı çok önemlidir alınan kaloriye göre su tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Alınan her kalorinin ardından su tüketimi dengesine dikkat edilmelidir. Ramazan süresince biz diyetisyenlerin en fazla uyarı yaptığı konu ise açlıktan çok susuzluk konusuydu. Eğer kronik bir hastalığınız yoksa açlığa daha dayanıklı olan vücudumuz konu su olunca maalesef o kadar dayanıklı değil. Bu anlamda bayram boyunca oruç tutarken yeterince tüketemediğimiz suyu tüketmek vücudumuz için yaptığımız en olumlu davranışlardan biri olacaktır.

Bayram boyunca özellikle dikkat edilmesi gerekenler

Bayram sabahına peynir zeytin domates salatalık tam veya tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı sofrası ile başlayın.

Bayram ziyaretine gelen misafirlere şeker ve çikolatanın yanında fındık ceviz kuru kayısı ve kuru incir gibi lezzetli ve sağlıklı ikramlar hazırlayın. İkram sırasında bunlardan siz de atıştıracağınız için ara öğününüzü sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ziyaret sırasında ikram edilen her şeker ve çikolatanın ardından bir bardak su tüketin

Bayram boyunca çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu şekilde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.

Bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanmaya dikkat edin ve gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmaya özen gösterin.

Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün ağladığınız zaman tatlılara hayır demek zorlaşacaktır.

Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden kızartılmış ürünlerden kaçının daha çok sebze salata ve yoğurt tüketmeye dikkat edin.

Bir kalori bir mililitre su

Oksijenden sonra bir canlının ihtiyacı olan en temel yaşam maddesi suyun önemi sıcak yaz günlerinde daha da artıyor. Özellikle Ramazan ayı boyunca uzun süre susuz kalan vücuda bayramın ilk günü aşırı yükleme yapmamak da hayati önem taşır. Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1 8-2 litre arasında değişiyor.  Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; 2 dilim baklava ortalama 500 kalori ediyor. 500 kalori alan birinin 500 ml daha fazla su tüketmesi gerekiyor.

Hangi tatlıdan sonra ne kadar su içilmeli?

Tatlı

Kalorisi

İçilmesi gereken su miktarı

2 dilim baklava

500 kcal

½ Litre su

1 porsiyon ekmek kadayıfı

450 kcal

450 ml su (1 5 su bardağı)

1 adet orta büyüklükte tulumba tatlısı

130 kcal

130 ml su (1 çay bardağı)

1 porsiyon revani

350 kcal

350 ml su (yaklaşık 1 5 su bardağı)

1 tane şekerpare

250 kcal

250 ml su (1 su bardağı)

2 Kemalpaşa tatlısı

220 kcal

220 ml su (1 su bardağı)