Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yo-Yo Etkisi

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Herkes zayıf olmak istiyor. Kimi sağlığı için kimi güzelliği için... Hedef aynı: zayıflamak!  Kimi diyetisyene gidiyor kimi sporla dengelemeye çalışıyor kimileri ki en zararlıları onlar düşük kalorili bir diyet listesiyle hatta değişik bitki çayları envai çeşit ot ile zayıflama girişimlerinde bulunuyor.

Sorun şu ki; bilinçli ya da bilinçsizce verilen kilolar korunmadan geri alınabiliyor hatta çoğunlukla verilenden fazla miktarda!

Peki niye kilo alırız?

Bunun adı yoyo etkisi ya da yoyo sendromu. Çok sık ve yanlış yapılan diyetler sonucunda hızla kaybedilen kiloların geri alınmasına yoyo sendromu denir. Buna sebep olan ise diyete başlayınca yavaşlayan metabolizmanın diyet bırakılıp eski yeme alışkanlıklarına dönülmesi ile fazla enerjiyi yağ olarak depolamasıdır. Bu şekilde daha fazla kilo alırsınız. Sonra tekrar diyete başlarsınız. Bu artık bir kısır döngüye ulaşır. Ama sonuçta siz ilk diyete başlama kilonuzun çok üstünde bir kiloyla diyetlere veda edersiniz.

Kimler risk altında?

Bilinçsiz Zayıflama ilaçları kullananlar

Psikolojik durum değişiklikleri olanlar

Kişiye özgü olmayan hazır diyetleri uygulayanlar

Kendi sosyal yaşamına uymayan diyetleri uygulayıp sonrasında eski yaşamına dönenler

Bilinçsiz diüretik kullananlar

Diyet kamplarına girenler ve aynı sıklıkta egzersiz yapmayanlar

Sık aralıklarla diyet uygulayanlar

Çok düşük kalorili diyet sonrasında yeme atakları geçirenler

Çok düşük kalorili olmayan yeterli ve dengeli bir diyet yapmasına rağmen koruma programı uygulanmayanlar

Yoyo sendromunun birçok olumsuz etkisi vardır. Kişi psikolojik yönden olumsuz etkilenir. Metabolik hız yavaşlar. Kilo vermeye direnç gelişir.

Yoyo sendromu sonrasında kilo vermek ilk defa diyete başlayan birine göre daha zordur. Amaç kişinin alması gereken enerjiyi yeterli ve dengeli bir şekilde karşılamak doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak kilo kontrolünün sürekliliğini sağlamak uygulanan beslenme programını kişinin yaşam tarzı haline getirmektir. Ve bu da verilen kiloların uzun vadeli koruma programıyla desteklenmesiyle olur.

Hedefimiz zayıflık değil sağlık olmalı. Unutmayın ki diyet kişiye özeldir ve bir diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır.