Sürekli bir kilo sorunu yaşıyorsanız bugüne kadar bir çok diyet zayıflama ilacı veya çeşitli ot karışımları gibi yöntemlerle zayıflamayı denemişsinizdir. A diyetiyle 5 kilo B diyetiyle 10 kilo lahana suyuyla 3 kilo zayıflama ilacıyla 8 kilo verdim ama verdiğim kiloların hepsini fazlasıyla geri aldım gibi cümleler zaman zaman kurmuşsunuzdur. Verilen kiloların tekrar alınması kişiyi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkilemektedir. Peki kalıcı kilo vermenin bir yöntemi yok mu? Ömür boyu diyet mi yapacağız? Tabikii ömür boyu diyet yapmayacaksınız. Yapmanız gereken tek şey verdiğiniz kiloyu koruma yöntemlerini öğrenmek.
Diyete başlarken yapılan en büyük hatalardan biri hedeflenen kiloya gelince yeme özgürlüğü kazanmış gibi davranmaktır. Diyet yapmak aç kalmak ya da sevdiğiniz yiyecekleri tamamen kaybetmek anlamına gelmez. Sadece yapmanız gereken alışkanlıklarınızı yavaş yavaş değiştirmek ve sevdiğiniz besinleri kontrollü tüketmektir. Örneğin; çikolata yemeyi çok seviyorsanız diyet yaparkende yiyebilirsiniz. Ancakl önceden 5 kare tüketiyorsanız şimdi 2 kare yemeyi öğrenmelisiniz. İdeal kilonuza geldiğinizde de 2 kare yemeye devam etmelisiniz.
Günlük aldığınız enerjinin % 50-60 ının karbonhidrattan gelmesine özen gösterin. Ancak verdiğiniz kiloyu koruyabilmek için tükettiğiniz karbonhidrat çeşidine dikkat etmeniz gerekir. Glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar (beyaz ekmek pirinç şeker bal reçel patates muz incir üzüm kavun) şekerinizi hızlı yükselttiğinden çabuk acıkmanıza ve kilo almanıza neden olur. Bu nedenle çok sıklıkla tüketmemeye çalışın. Glisemik indeksi düşük olan karbonhidratlar (tambuğday ekmek tambuğday makarna bulgur esmer pirinç kurubaklagil elma armut kivi çilek) ise kan şekerini daha yavaş yükselttiğinden sizi tok tutar ve yağ yakımınıza yardımcı olur. Diyet boyunca tambuğday veya çavdar ekmeği tüketip diyet tamamlandıktan sonra beyaz ekmek tüketmemeye yaşam şekli olarak tam tahıllı karbonhidrat almaya özen gösterin.
Yemekleri pişirme şeklinizi değiştirin ve alışkanlık haline getirmeye çalışın. Kızartılmış besinler ızgara besinlere göre 2 katı yağ içerir. Et tavuk ve balığı fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz. Sebze yemeklerini az yağda pişirmeye çalışın. 1 kg çiğ sebzeye 2 çorba kaşığı yağ eklemeniz hem kilo hem de kalp sağlığı açısından koruyucu olacaktır.
Diyet yaparken sosyal hayatınızdan vazgeçmeyin. Zayıflamaya karar verdim artık hiç kimseyle buluşamam zayıflayana kadar sosyal yaşantımıdan fedakarlık edeceğim diyenlerdenseniz verdiğiniz kiloyu korumakta çok zorlanırsınız. Önemli olan uyguladığınız beslenme programını sosyal yaşantınıza uydurabilmektir. Bunu yaparken kalori saymanıza hiç gerek yok. Besin değişimlerini bilmeniz yeterli olacaktır. Örneğin; 1 adet lahmacun 2 dilim ekmek + 1 et + 1 yağ yemekle aynı anlama gelir. 1 kase sütlü tatlı 1 meyve + 1 süt + 1 dilim ekmek tüketmek anlamına gelir. Bu değişimleri diyet boyunca öğrenirseniz hem kilonuzu korumuş hem de sosyal hayatınıza devam etmiş olursunuz.
Kalıcı kilo vermede en önemli kurallardan biride diyet dengesidir. Ne yediğinizden çok ne miktarda tükettiğinizle daha çok ilgilenmelisiniz. Öğlen dışarıda arkadaşlarınızla fast food tarzı bir besin kaçırdıysanız akşam yemekte daha hafif beslenmeli veya yürüyüşünüzü arttırmalısınız. Tüm gün kaçamaklarınızı arttırdıysanız ertesi gün dengelemeyi unutmamalısınız.
Kilo korumada kilo takibini unutmayın. İdeal kilonuza kavuştuktan sonra kendinizi kontrol etmeniz çok önemlidir. Sürekli tartılmak motivasyonunuzu etkileyebilir. Bu nedenle haftada bir gün dijital bir tartıyla sabah aç karnına iç çamaşırlarınızla tartılıp not edin. Ve kilo çizelgesi oluşturun.
Spor yapmayı bırakmayın. Diyetle birlikte spora başlayıp ideal kilonuza geldiğinizde bırakırsanız verdiğiniz kiloyu tekrar alabilirsiniz. Bu nedenle diyet yaparken her gün 1 saat spor yapıyorsanız koruma programında bunu yarım saate çekebilirsiniz. Sporda süreklilik kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.
Su tüketiminizi azaltmayın. Her gün 2- 2.5 litre su tüketmeye özen gösterin.
Aynı bir kalp hastasının düzenli kalp doktoruna gidip tahlillerini yaptırdığı gibi siz de kilo koruma döneminde diyetisyeninize devam edin. Süreklilik ve kontrol doğru beslenmeyi öğrenmenize ve yaşam şekline dönüştürmenize yardımcı olur. Unutmayın hiç bir besin tek başına kilo aldırmaz tek başına kilo verdirmez. Beslenme bir bütündür ve beslenme dengesi kalıcı kilo vermede çok önemlidir.
Diyetisyen Tuğçe CANBOLAT