Yiyeceğin beklediği ortamın nemi ve pişirmede kullanılan su miktarı yemek kalitesini etkilemektedir.
Makarna kuru fasülye nohut gibi yiyecekleri haşladığımızda vitaminler haşlama suyuna geçer bu yüzden az suda haşlayıp haşlama suyunu dökmemeliyiz.Pilav yaparken pirinç uzun süre kavurulmamalıdır makarna gibi haşlama usülüyle pilav yapılmalıdır.
Kuru meyve kompostoları yapılırken kuru meyveler bir süre ılık suda bekletilmeden kaynar suya atılırsa normal görünüşü alamaz ve meyveler büzüşürler besinin kalitesi düşer.
SEBZELER
Sebzelerin pişme süresi selüloz miktarına bağlıdır. Örneğin domates 3-5 dakikada pişer fakat ıspanak ve semizotu gibi sebzelerin kök kısımları daha fazla selüloz içerdiği için önce kök kısımları pişirilip daha sonra yaprakları eklenmelidir.
Taze sebzeler domates gibi asitli yiyeceklerle pişirilirse pişme süresi uzar domates bu yüzden yemeğe pişmeye yakın eklenmelidir.
Patates dağılmaması için serin yerde bekletilmelidir.Sıcakta glikoz nişastaya dönüşmektedir ve nişasta artması dağılmaya sebep olmaktadır.Ancak kızartmada glikoz miktarı az olması istendiği için kızartılmadan önce oda ısısına alınmalıdır.
ETLER
Etin daha kolay pişmesi için;kollejen yapının jelatine dönüşüp yumuşaması için suyuna domates yada limon gibi bir asit eklenebilir.Etin daha lezzetli olması için 48 saat şarap-sirke karışımında bekletilebilir.
Yemeklerin lezzeti ve görünüşü kadar kokusuda önemlidir yemeklerde kokuyu nane maydonoz kekik yenibahar karabiber ve diğer baharatlarla birlikte sağlayabiliriz.
YAĞ
Yağ uzun süre yüksek ısıya maruz kalırsa zararlı maddeler oluşabilir.Yağ serin karanlık yerde saklanmalıdır.Kızartma esnasında yağın dumanlanmamasına dikkat edilmelidir.Kızartma yağı 3 defadan fazla kullanılmamalıdır. Yemeklere eklediğimiz yağ yakılmamalıdır.Yemeklerde katı yağlar (tereyağ margarin) kullanılmamalıdır .Sıvı yağlar karıştırarak kullanılmalıdır.(ayçiçeği yağı fındık yağı zeytinyağı mısır özü yağı)
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Pişirme yöntemleri olarak ızgara haşlama fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir.