Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

4 Günlük Kurban Bayramında Beslenme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Kurban bayramında beslenme

Toplum olarak Kurban bayramında genelde fazla et hamur işleri ve tatlı tüketildiğinden diyabet hastaları hipertansiyon kalp ve damar hastalıkları olanlar ve mide rahatsızlığı çekenler çok dikkat etmeliler. Neden dikkat edilmeli?

Öncelikle hayvansal gıdalar doymuş yağ asitleri içerir dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları açısından sakıncalıdır. Kolesterol ve kalp açısından az miktarda tüketilmelidir.

Günlük önerilen kırmızı et miktarı 100 g ve haftada 3 defa tüketilmesi tavsiye ediliyor. Fakat özel günlerde bu miktar aşılsa da göz ardı edilebilir. Kurban bayramında etleri kavurma veya kızartma şeklinde tüketmek yerine önerdiğimiz pişirme tekniklerinden olan haşlama ızgara veya fırında pişirmek daha sağlıklı. Böylelikle önerilen pişirme tekniği sayesinde mide rahatsızlıklarını da önlemiş oluruz.
Izgara yönteminde etin kömürleşmemesine dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Ayrıca kurban bayramında etin taşıdığı yüksek riskten dolayı çiğ et tüketilmemesi tavsiye edilir. 
Burada eti kavurmak ve kızartmak için kullandığımız kuyruk yağı tereyağı ve margarinleri tavsiye etmiyoruz.  Eti kendi yağında pişirmek yemeğe lezzet kattığı kadar düşük kalorili olmasını da sağlar.  Dilerseniz burada biraz da baharat ekleyebilirsiniz.

Et yemeklerinin yanında aynı zamanda hamurlu gıdalarda sakıncalı. Birden tüketildiğinde reflü gastrit ve mide yanması gibi mide rahatsızlıklarına neden oluyor.  Et yemeklerinin yanına hamurlu gıdalar yerine salata tüketmek daha doğru bir tercih olur.

Çikolata ve şerbetli tatlılar kalorisi yüksek olmakla beraber fazla miktarda tüketildiğinde mide yanmalarına ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olur. Burada sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Sabah fazla ağır olmayacak şekilde kahvaltı yapmalıyız.

Misafirliğe gittiğimizde herşey’ den tadımlık olarak tüketip gideceğimiz diğer ziyaretleri unutmamalıyız. Böylece hem azar azar sık sık tüketmiş oluruz hem de mide rahatsızlıklarına yol vermemiş oluruz.

Bol miktarda su içmeyi unutmamalıyız.  İçeceğimiz çay ve kahveleri abartmamalıyız. Aksi takdirde kabızlık kaçınılmaz olur.

Tatlı çeşitlerinde çikolata şeker ve şerbetli tatlılar yerine kuru meyve çeşitleri ceviz-badem-fındık gibi atıştırmalıklar meyve tatlıları ve sütlü tatlıları tercih etmekte fayda var. Bunlar hem ikram edilebilir hem de misafirlikte tercih edilebilir.

Kısacası özel günlerde bile hem sağlıklı hem aç kalmadan azar azar sık sık beslenerek kilo kontrolünü sağlayabiliriz.

Can boğazdan gelir demeyin. Can boğazdan çıkar :)

Dyt. Emel Yılmaz