Kış mevsimi herkesin bildiği gibi hastalık dönemidir. Bakteriler ve virüsler daha kolay beslenirler. Bize de düşen önlemimizi almaktır. Her gün yiyoruz içiyoruz ancak ne kadar dikkat ediyoruz ? Kısa ve uzun vadeli hastalıklardan korunmak ve de sağlıklı yaşamak için beslenmemizde yapacağımız değişikliklerle daha sağlıklı ve dinç kalabiliriz.
Direncimizin artması için vücudun ihtiyacı olan besinleri doğru zamanda ve miktarlarda almak önemlidir. Gün içersinde 3 ana öğün mutlaka oluşturulmalıdır. Her öğünden sonra vücut aldığı enerjiyle direnç gösterebilir. Öğünlerin içeriği de bu anlamda önem taşır . Tek başına karbonhidratlarla dolu bir beslenmeden sonra kan şekeri ani yükseleceğinden ağırlık çöker uyku hali bastırır . Bu nedenle öğünlerde çorba ekmek pilav makarna gibi karbonhidratları et ürünlerini sebzeyi ve süt ürünlerini ( süt yoğurt cacık ayran vs. ) dengeli almak gerekir. ilk bakıldığında biraz korkutucu gelebilir. Bu kadar yiyeceği bir arada dengelemek zor olacaktır diye . oysa hepimizin günlük beslenmesinde bazen bu denge kurulmuş olur. Bir çorbanın arkasından dolmayı ve yanında yoğurdu hepimiz yeriz . başka bir örnek verecek olursak etli bezelyenin yanında pilav ve cacık yenilir. İstediğimiz 4 besin gurubu da bu öğünlerde tamamlanmış oluyor aslında.
Beslenme düzeninin dışında bazı besinlerin direnci arttırma ve bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli etkileri vardır.
A vitamini bağışıklı sistemini güçlendirmede önemli rolleri vardır. Havuç kayısı gibi turuncu sebze ve meyveleri yeşil yapraklı sebzeleri ve brokoliyi beslenmeye eklemek gerekir.
C vitamininin hastalıklara karşı koruduğunu herkes bilir. Özellikle bu mevsimde bolca bulunan portakala mandalina greyfurt biber gibi besinleri daha sık kullanmaya özen göstermek gerekir.
E vitamini ihtiyacı için salatalarınıza 1 kaşık zeytinyağını eklemeyi unutmamalıdır.
Demir minerali bağışıklık sistemin üzerinde çok etkilidir. Bu nedenle kırmızı et yumurta balık yeşil yapraklı sebzeler kurubaklagiller daha sık tüketilmelidir. Demirin emilimi için C vitamini etkilidir. Bu nedenle demirden zengin besinler tüketildiğinde C vitaminini almayı unutmamalıdır.
Beslenmede yapılacak düzenlemelerle birlikte günlük hayatımızda bazı alışkanlıklara da dikkat edilmelidir. Stres her ne kadar kaçması zor olsa da bağışıklık sistemimizi baskıladığı bir gerçektir. Bu nedenle bazı alışanlıklarımızı değiştirmekte fayda vardır.
Uyku direncin artması için gereklidir. Her bireyin kendi ihtiyacına göre günlük 6-8 saatlik uykuyu alması gerekir. mümkün olduğunca aynı saatlerde yatılıp aynı saatlerde kalkmaya özen göstermelidir.
Aslında hiç zor olmayan bu değişiklikleri yaparak hastalıklara daha az yakalanabiliriz. Özellikle hastalıkların kapımızı zorladığı şu günlerde…
Sağlıklı günler dileklerimle…