Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İştahsız Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır ?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Süt meyve suları çay su ve gazlı meşrubatların tüketim sıklığı ve miktarı önceden belirlenmelidir. Bu içeceklerin yemek öncesi ve yemek alımı sırasında alımı sınırlandırılmadır.

Öğünler çocukların yiyebileceği türden ve çocukların öncelikleri dikkate alınarak hazırlanmalı ve yemek sırasında çocuğun kendi başına yemeği yemesi teşvik edilmelidir.

Öğünlerde ki porsiyonlar çocuğun isteğine göre ayarlanmalıdır.

Öğün sırasında teklif edilmiş olan bir besin çocuk tarafından reddedilmiş ise besin denenmeli ve o an ısrarcı olunmaktan vazgeçilmelidir. Besin belirli aralıklara çocuğa tekrar teklif edilmelidir.

Çocuğun öğün saatleri düzenli olmalı çocuk aile bireyleri ile aynı zamanda sofraya oturmalıdır. Öğün aralarında iştahını kapatabilecek özellikle tatlı gıdalar çocuğa verilmemelidir. Bu konuda aile bireyleri iş birliği ve kararlılık içerisinde olmalıdırlar.

Çocuğun tabağı çocuğun ilgisini çekebilecek şekilde süslenmelidir ve kendisinin seçim yapmasına izin verilmelidir.

Yemek sırasında çocuğun yemeğe karşı ilgisini azaltacak televizyon kapalı konumda tutulmalıdır.

Çocuğun beslenmesinin kalabalık ortamda ilgisini çekebilecek yaşıtlarıyla birlikte yapılması öğüne karşı tutumunu olumlu etkileyebilir.

Vitamin ve mineral yetersizliği söz konusu değil ise ek olarak dışarıdan çocuğa verilmemelidir.

İştah açıcı kimyasallar kullanılmamalıdır.

Az besin tüketen çocuklar için öğün miktarı yerine öğün sayısı arttırılmalıdır. Gerekirse öğünün hacmi yerine besin kalitesi arttırılmalıdır.

Çocuk ile birebir ilgilenen kişiler eğitimli olmalı gerekirse bu konuda bilgilendirilmelidir. Beslenme de yapılan yanlış uygulamalar uygun şekilde anlatılmalıdır.

Eğer çocuk bakıcı tarafından bakılıyorsa beslenme konusunda anne ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. Bu şekilde çocuğun beslenmesi sağlıklı şekilde ilerlemelidir.

İştahsız çocuğun klinik izlenmesinde büyümede duraklama ve persentilde düşme belirlenirse beslenme durumu tekrardan incelenmeli ve iştahsızlığa neden olabilecek doğal sebepler gözden geçirilmelidir. Gerektiğinde enteral beslenme ile durum desteklenebilir.

Diyetisyen Elif Fedakar