Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sık Sık Acıkmanın Nedenleri Ve Tavsiyeler

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Gün içerisinde çok kısa zaman dilimleri ile acıkma hissi oluşması kan şekeri ile doğrudan bağlantılı bir durumdur.  Vücudumuzda ki kan şekeri dengemiz ise besinlerle aldığımız şeker ile değişkenlik gösterir. Yağ çeşitlerinin ve et haricindeki hemen hemen her gıdanın şeker ihtiva etiğini biliyor muydunuz ?

Sağlıklı beslenmek istiyorsak eğer vücudumuza aldığımız şekeri kontrol etmek zorundayız. Bu çok önemli bir noktadır. Özellikle kalorisi düşük olması nedeniyle zayıflama diyetlerinde tercih edilen sebze ve meyveler   yüksek oranda şeker içeriğine sahiptir. Kan şekerinin yükselmesine olan etki olarak belirli olan yiyeceklerin glisemik indeks değerlerine dikkat etmek gerekir. Gıdaları glisemik indeks değeri içerdiği şeker miktarı kadar önemlidir. Kan şekerimizi kontrol altına alarak sık olarak gelen acıkma hissinden kurtulabiliriz. Bu kontrolü sağlamanın başlıca yolu ise şeker ve glisemik indeks değeri düşük gıdalarla beslenmektir.

Eğer sizde sık sık acıkıyorsanız bu durum kan şekerinizin hızlı şekilde yükselip hızlı şekilde düştüğünü gösterir. Bu durum ilk olarak bozulan insülin metabolizmasına bozuk glikoz intoleransına yani insülin direncine neden olur. Eğer beslenme tedavisi ile düzeltilmezse sonunda şeker hastalığına yakalanma riski oldukça yüksektir. Beslenmemiz ile kan şekerimiz arasında güçlü bir bağlantı vardır. Kan şekerinin hızlı şekilde ve çok yükselmesi pankreası uyarır. Uyarılan pankreas çok miktarda insülin hormunu salgılar. Salgılanan insülin kan şekerini normal seviyenin de altına hızlı şekilde düşürerek bünyede ani bir acıkma hissi meydana getirir. Kan şekerinin ciddi ölçüde düşmesi yani hipoglisemi dediğimiz ataklarda kişi kendini yorgun ve bitkin hisseder. Enerjisini geri kazanmak için ani bir yeme içgüdüsü ortaya çıkar. Genellikle bu zamanlar atıştırma şeklinde geçiştirilmeye çalışır. Atıştırmalarda özellikle tatlı gıdalar tercih edilmesi obezite için ciddi bir risk faktörü oluşturur.

Böyle atıştırma anlarında ve beslenme programınızda özellikle lif oranı yüksek sebze posalı meyveler kepekli ekmek tam tahıllı makarna ve işlenmemiş doğal pirinç gibi glisemik indeks değeri düşük gıdalar tercih etmeye çalışın. Bu besinler kan şekerinizi doğal olarak ve yavaşça yükseltir. Sık ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir. Böylece tokluk hissi oluşur ve tüm gün düzensiz şekilde acıkma hissi oluşmayacağından şekerli ve kalorili gıdalara olan yönelme azalmış olur.

Eğer siz de sık sık acıkıyorsanız beslenme ve diyet programınızda glisemik indeks değeri 55 in altında olan gıdaları tercih edin.  

Diyetisyen Elif Fedakar