Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

 Tüp mide ameliyatından sonra özellikle yeme alışkanlıkları ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması gereklidir. Yapılan cerrahinin uzun dönemdeki başarısı ; ameliyat sonrasında size tavsiye edilen diyet ve egzersizle ilgili kurallara ne kadar uyduğunuza bağlıdır.

Ameliyattan Sonra Ne Yemeliyim?

Ameliyattan sonra 4 temel evre vardır. Her aşamaya 1-2 hafta ayırmanız gerekmektedir bu süre kesinlikle 1 haftadan kısa olmamalıdır. Sleeve gastrektomi sonrası beslenme uzman diyetisyen tarafından hazırlanır ve kişiye özeldir. Planlanan beslenme programında kişiye verilecek olan protein miktarı hesaplanmalıdır ve günlük 60 g proteinin altına düşülmemelidir. Ameliyattan sonraki ilk 2 hafta * Bütün içecekler berrak ve posasız olmalıdır.
* Küçük Yudumlar alarak başlayın .
* Günde toplamda 2-2.5 lt sıvı almalısınız. Bunun 1-1.5 litresi besleyici sıvı gıdalardan oluşmalıdır.
* Gazlı ve kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz.
* İçecek olarak çay elma suyu soya sütü su önerilebilir. Örnek Öğün Planı Sabah : 200 ml soya sütü veya laktozsuz süt Ara: 100 ml elma suyu Öğlen : resource protein (medikal ürün) Ara : 200 ml soya sütü Akşam : 200 ml et suyu Gece : resource protein ( medikal ürün) Ameliyattan Sonraki 3-4 Hafta Bu evrede kişiye püre ve blenderize ürünlerle beslenme planlanır. Besinlerin yoğurt kıvamında verilmesi önemlidir.Günde 4-6 öğün şeklinde beslenmeniz gerekmektedir. Yavaş yeme alışkanlığını geliştiriniz ve iyi çiğneyiniz. Doyduğunuzu hissettiğiniz anda bırakınız.Her öğünde alınması gereken protein yara iyileşmesi için önemlidir. Örnek Öğün Planı Sabah : Yağsız yoğurt Sütle yumuşatılmış yulaf ezmesi Ara: Püre haline getirilmiş 1 porsiyon meyve Öğlen: Blenderize edilmiş baklagiller veya patates veya blenderize edilmiş balık patates püresi veya blenderize edilmiş et tavuk veya balık sebzeler de eklenebilir veya peynir veya sebze sosuyla blenderize edilmiş makarna Ara : 1 porsiyon meyve ( püre haline getirilmiş) Yağsız yoğurt Akşam : Blenderize edilmiş baklagiller veya patates veya blenderize edilmiş balık patates püresi veya blenderize edilmiş et tavuk veya balık sebzeler de eklenebilir veya peynir veya sebze sosuyla blenderize edilmiş makarna Gece : 200 ml soya sütü Ameliyattan Sonraki 5-6 Hafta
* Bu evrede de büyük lokmalar veya katı parçalar sakıncalıdır. İyi çiğnemeyi ve yavaş yemeyi unutmayın.
* Öğünlerde sıvı tüketmemeye dikkat edin.
* Düzenli yediğiniz sürece ekstra süt ya da beslenme desteklerine ihtiyacınız yoktur. Öğün önerileri: Herhangi biri ¾ kupa yağsız sütle hazırlanmış mısır gevreği 4 çorba kaşığı kadar omlet 4 çorba kaşığı kadar baklagil 4 çorba kaşığı parçalanmış et tavuk ya da balık 4 çorba kaşığı kadar peynir ya da ton balığı ile hazırlanmış az miktarda makarna kuskus ya da patates püre haşlanmış sebzeler eklenebilir. Ameliyattan 6-8 Hafta Sonrası
• 3 ana öğün 3 ara öğün olacak şekilde planlanır.
• Ara öğünlerde meyve ve yoğurt tercih edilebilir.
• Medikal beslenme ürünleri ve ekstra proteine ihtiyaç yoktur. Öneriler ;
• Günde 3 ana öğünü atlamamaya özen gösterin. Açlık hissetmeyip öğün atlarsanız bu ilerde size beslenme eksiklikleri ve hatalı yeme alışkanlıklarının gelişmesine neden olur.
• Eğer öğünlerinizi tüketmekte sorun yaşıyorsanız mutlaka önce proteinlerle başlayınız ardından karbonhidratları ve en son da sebze meyveleri tüketiniz.
• Bir gıdayı ilk kez deniyorsanız mutlaka ekstra çiğnemeye özen gösterin.
• Öğünler arasında bir parça meyve veya yoğurttan oluşan sağlıklı atıştırmalar faydalıdır.
• Tamamen şişene kadar yemeyi hedeflemeyin. Tokluk hissettiğiniz ilk anda bırakın. Aksi halde mide duvarlarınız zorlanacak ve kusmaya neden olacaktır.
• Öğünlerde sıvı tüketmeyin. Yemekten sonra en az 30 dakika geçmesini bekleyin. Günde en az 2 litre sıvı tükettiğinize emin olun.
• Tüm gazlı içeceklerden kaçının. Bu öneri ömür boyu geçerlidir.
• Sıvılarla katıları asla birarada tüketmeyin.
• Alkol hem düşük miktarlarda yüksek kalori içerdiğinden hem de mide mukozasını tahriş edeceğinden en az 2 yıl tüketilmemelidir.