Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum! Su içsem yarıyor! Metabolizmam yavaş çalışıyor kilolu olmak benim kaderim diyenlerden misiniz? Danışanlarımın bir çoğu bu yakınmalarla geliyor. Peki nedir bu metabolizma kilo yönetimde nasıl bir etkisi var ?
Metabolizma; bazal metabolizma hızı( BMH) fiziksel aktivite ve besinlerin termik etkisi(diyetle alınan besinlerin sindiriminde harcanan enerji) olmak üzere üç ana birleşenden oluşur. Bütün bu bileşenlerin toplamı günlük enerji gereksinmemizi gösterir. Aldığımız kalorinin harcadığımız kaloriden fazla olması durumunda ağırlık artışı olur.Metabolizma hızının en büyük belirleyicisi ise bazal metabolizma hızıdır . BMH dinlenirken veya uyurken yani hiçbir aktivite gösterilmediğinde harcanan enerji miktarıdır ve günlük harcanan enerjinin yüzde 60 ile 70’ini oluşturur.BMH yaş (yaş ilerledikçe yavaşlar) cinsiyet ( erkeklerin metabolizma hızı kadınlarınkinden hızlıdır) genetik yapı vücut ağırlığı ( kas kitlesi arttıkça metabolizma hızı artar) vücut ısısı hareket düzeyi hormonlar vitamin düzeyleri gibi bir çok durumdan etkilenir.Eğer diyet yapıyorsanız ve ağırlık kaybı yoksa BMH’ı etkileyen hormon ve diğer tetkilere bakılması gerekir( TSH insülin direnci kortizol d vitamini demir düzeyi gibi) .
Ayrıca:
yanlış uyku saatleri
düzensiz yemek
düşük kalori alımı
kabızlık
fazla tuz tüketimi
yeterli miktarda su içilmemesi
stres
besin etiketi okumamak
hareketsizlik
yanlış diyetler
sürekli kilo alıp vermek
yemekleri pişirme şekli de kilo verememenin sebeplerindendir.
Tüm bunlar değerlendirilirse kilo veremeyişinizin sebebi bulunmuş olur. Unutmamak gerekir ki her bireyin metabolizması farklıdır ve herkes kendi metabolizmasına özel yöntemlerle kilo verebilir.
Dyt. Özlem ARAZ