OMEGA 3 NEDİR?
Sağlığımızın olmazsa olmazlarından beslenmemizden asla çıkaramayacağımız önemli bir grup var. Organizma için bir yarışma düzenlense Omega -3 ler rahatlıkla ilk 3’e girer.
Omega-3 toplumda ‘balık yağı’ olarakta bilinen bir yağ asiti çeşididir. Vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerle almamız gerekmektedir. Pek çok formu bulunmakla birlikte ; esas hastalıklar üzerinde anahtar rol oynayanlar EPA (Eicosapantaenoik asit) ve DHA’dır (Docosahexaenoik asit).
NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
EPA ve DHA beynin yaklaşık %60’ı göz ve kafa sinirlerinde kilit dokuların yapısının önemli bir kısmını oluşturur.Beyinde sinir iletiminin ve zihnin odaklanmasını sağlayan kimyasal maddelerin salgılanmasını uyarır. Beyin hücrelerinin oluşumundan ve fonksiyonlarından sorumludur. Yani anne karnında büyüyen bebekten yaşamın sonuna kadar olan zamana kadar elzem olan yağ asitleridir.
TİP 1 DİYABETTE…
Journal of American Medical Association dergisinde yayınlanan bir araştırmada omega 3 yağ asitleri; gençlerde insülin üreten pankreas hücrelerinin tahribine neden olan tip 1 diyabet riskini azaltmıştır.Omega 3 ‘ün pankreastaki dejenerasyonu önleyen ve hücre yenilenmesini sağlayan yolakları üzerinde etkisi olduğu vurgulanmıştır.
KİLO KONTROLÜNDE…
Omega 3’ün kilo vermeye yardımcı olduğu yönünde yapılan çalışmaların sonucunda; özellikle DHA yönünden zengin bir beslenme programı egzersiz ile bileştiğinde ; yağ yakımının hızlandığı vücutta toksinlerin üretimin baskılayan prostoglandin sayısında artış olduğu vurgulanmıştır.
BEYİN VE RUH SAĞLIĞININ KORUNMASINDA…
Klinik çalışmalarda migren ataklarında şiddetli depresyon ve anksiyete bozukluklarında şizofreni otizm dikkat eksikliği alzehimer ve demans hastalıkları başta olmak üzere bir çok beyin hastalıklarında kandaki omega-3 içerikleri düşük çıkmıştır. Bu hastaların sinir hücreleri daha az esnek olup beyni saran yapının kıvamı daha az akışkan bulunmuştur. Bu da beyindeki başta seratonin olmak üzere diğer kimyasalların beyin içi mesajlarında aksamalara sebep olmuştur.
Omega 3 özellikle gelişim çağında olan çocuklarda dikkat hiperaktivite ve davranış bozukluğuna karşı; merkezi sinir sistemi ve bedensel gelişim için önem taşır.
KALP HASTALIKLARINDA KAN LİPİT DÜZEYLERİNDE YÜKSEK TANSİYONDA..
Amerikan Kalp Birliği omega 3’ün temel yapısını oluşturan EPA ve DHA ‘nın kalp damarlarının esnekliğini artırdığını kalp ritmini düzenlediğini kalp krizi atak risklerini ve akut inme risklerini azalttığını trigilserit ve kolestrol seviyelerini düşürerek ateroskleroz ve buna bağlı gelişen kalp hastalıklarını azalltığını rapor etmiştir.
Omega 3 damarlarda kasılmaya neden olarak kan basıncını yükselten bazı hormonların (eicosanoidler) üretimini baskılayarak yüksek tansiyonu engeller.
Uzmanlar balık yemenin kalp sağlığına olan olumlu etkilerinin içeriğindeki yağlardan kaynaklandığına inanıyorlar. Düzenli yağlı balık yemenin kalp atışı düzensizliklerini önlediği görülmüş; ki bu düzensizliklerin de doğrudan kalp krizi riski ile bağlantılı olduğu biliniyor. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre haftada bir kez tüketilen yağlı balıklar bile kalp atışı düzensizliklerine olumlu etki yapmışlar.
HÜCRE YENİLEYİCİ…
Omega 3 yağ asiti cit elastikiyetini artırarak hücrelerin daha akışkan ve cildin nem dengesini sağlar.
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA…EKLEM İLTİHAPLARINDA…
Omega 3 içerisindeki EPA ve DHA; eklem yangısına sebep olan romotaid artrit gibi hastalıklarda vücutta yangıya sebep olabilecek kimyasal maddelerin üretimini azaltır.
BARSAK HASTALIKLARINDA…
Son yıllarda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli kliniklerde yapılan çift kör çalışmalarda; kronik barsak hastalıklarında(ülseratif kolit&chron vb.) kullanılan omega 3 ‘ün hastalık seyrini hafifleştirdiği vücutta iltihabı azaltan prostoglandinlerin sentezini artırdığı vurgulanmıştır. Bu çalışmalarda kullanılan günlük doz; 2 7 – 3 gr olarak kullanılmıştır.
***Bunun dışında Omega 3’ün ( EPA ve DHA ) göz hastalıklarında kanserde ve kronik ağrıların hafifletilmesinde önemli etkilerinin olduğu çalışmalarda vurgulanmıştır.
NE KADAR OMEGA 3 ALINMALI?
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) günlük omega -3 kullanımının tavsiye edilen miktarını 1-3 gram olarak rapor etmiştir.
NASIL BESLENMEK GEREK?
Bu yaşamsal önemdeki yağ asitleri en çok yağlı balıklarda bulunuyorlar ama doğal yollarla beslenen ineklerin etinde sütünde tavukların yumurtasında da omega-3 yağları var.
Ne yazık ki son yıllarda soframıza gelen et süt yoğurt ve yumurtaların çoğu birer omega-3 fakiri durumundalar. Bu nedenle de işi oluruna bırakmamalı bedenimize daha fazla omega-3 dahil etmenin yolunu bulmalıyız.
En etkilisi düzenli balık yemek gibi görünüyor. Soğuk sularda yaşayan yağlı balıkların omega 3 içerikleri daha fazladır. Somon uskumru ringa sardalye alabalık ve taze ton balığı omega 3 açısından zengin balıklar arasında… Omega 3 yönünden zenginleştirilmiş yoğurt ve yumurtaları tüketmek de bir çözüm olabilir.
Beslenme planlarımızda cevize fındığa yeşil yapraklı sebzelere daha sık yer verebiliriz. Keten tohumunun kendisinden ya da yağından faydalanmayı da düşünmemiz lazım.
Her şeye rağmen omega 3 ‘ü yetersiz miktarlarda aldığınızı düşünüyorsanız piyasada kaliteli güvenilir ve ambalajlı balık yağlarını tercih edebilirsiniz..