Büyümenin en hızlı olduğu evrelerden bebeklik döneminde beslenme ayrı bir önem taşımaktadır. Doğa bebekler için en ideal beslenmeyi hazırlamıştır bu da anne sütüdür. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması tüm besin öğesi gereksinimlerini karşılaması kolaylıkla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir.
Yeni doğan bebeğe ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütü verilmelidir. Katı besinlere başlansa bile anne sütüne bebeğin birinci doğum gününe kadar hatta daha uzun süre devam edilmelidir.
Anne Sütünün Yararları
Her zaman sterildir ısı derecesi idealdir.
Besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine uygundur.
Koruyucu etmenleri içerir.
• Sindirime yardımcı aktif enzimler içerir (yağ sindirimi için lipaz).
• Enfeksiyonu önleyen öğeler içerir.
• Hormonlar ve büyümeyi sağlayan öğeleri içerir.
Anne sütü alan bebeklerde solunum yolu ve mide-barsak enfeksiyonları daha az görülür.
Anne sütü verilmesi orta kulak iltihabı riskini azaltır.
Anne sütü çene ve diş gelişimini sağlar.
Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır (tip I diyabet çölyak hastalığı obezite koroner kalp hastalığı gibi).
Alerjiye karşı koruyucudur ve bebeği pişikten korur.
Bebeğin ruhsal bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olur.
Ucuzdur hazırlama sorunu gerektirmez.
Anne ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır.
Annenin sağlığını korur. Emziren annelerde göğüs kanseri yumurtalık kanseri kemik erimesi ve kansızlık (anemi) oluşumu azalır. Anne sütü uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur anneyi aşırı kan kaybından korur.
Anne sütü ilk 6 ay tek başına yeterli olmaktadır ancak bu dönemden sonra bebeklerin gereksinmelerini tek başına karşılayamadığı için bebeklerin ek besinlere başlatılması gerekir. Bu dönemde sıvı besin tüketmeye alışık olan bebekler katı kıvamlı besinleri tüketmeyi öğrenirler. Bu dönemin özellikle bebekleri çok rahatsız etmeden geçmesi bebeğin ileride beslenme sorunları yaşamaması açısından son derece önemlidir.
Anne sütünün tek başına süt çocuğunun enerji ve besin öğeleri gereksinmesini tam olarak karşılamadığı dönemde başlayan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği sürece “tamamlayıcı beslenme” adı verilmektedir. Uygun zamanda başlatılan ve kurallara uygun şekilde sürdürülen tamamlayıcı beslenme bebeğin bir yaş civarında aile sofrasındaki yiyecekleri tüketebilecek olgunluğa ulaşmasını sağlar.
Tamamlayıcı besinlere zamanında başlanmalı besinler yeterli güvenilir ve uygun olmalıdır.