Evde tükettiğimiz suların PH seviyelerinin önemi nedir?
Suyun sertlik derecesi pH ile ölçülmektedir. Vücutta tüm metabolik olaylar dengeli bir pH’da gerçekleşmesi gerekir. Bu nedenle pH’si 7’nin üzerinde yani bazik olan sular sağlık için daha uygundur. İçme sularının pH değeri 7-8.5 olan bazik aralıkta olması önerilmektedir. Ayrıca bazik sularda içme sıcaklığı da önemlidir. 7-12 °C suyun rahat içilebilmesi için ideal sıcaklık aralığıdır. Yüksek pH’lı sular özellikle mide rahatsızlığı olanlara ve zayıflama diyeti yapanlara önerilebilir. Mide sorunları olanlarda asidite arttıkça sorunlarda artabilir.
Çocuklar yaşlarına göre günde ne kadar su tüketmelidir?
Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü aldıkları dönemde ilave su almalarına gerek yoktur. Anne sütü zengin içeriği sayesinde bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşıladığı gibi su ihtiyacını da karşılamaktadır. Ancak ek besinlere geçildikten sonra her beslenmeden sonra su vermek gerekmektedir. İleriki yaşlarda çocuklarda ortalama 1 LT – 2.5 LT( bu değer yaş cinsiyet ve kiloya göre farklılıklar gösterebilir) arasında su tüketmesi gerekmektedir. 1-9 yaşında ortalama 1-1.5 LT 9-18 yaşında ise kızlar ortalama 1.5-2 lt su içerken erkekler 2-2.5 LT su içmelidir. Terleme ve egzersiz durumuna göre bu değerler değişebilir. Tüketilen suyun yeterli gelip gelmediğini anlamanın en güzel yolu idrar rengine bakmaktır. Gün içerisinde idrar eğer koyu sarı renkte ise yeterli su içmediği anlamına gelir. İdrarın rengi açık sarı berrak renkte olmalıdır.
Peki genel olarak günlük tüketmeleri gereken sıvı miktarı nedir. Yine yaşlara göre.
Çocuklarda sıvı tüketimi yaşlara göre farklılık göstermektedir. Yaşlara göre kilo başına tüketilmesi gereken sıvı miktarları 0-1 yaş 150-175 mL 1-3 yaş 125-150 mL 3-6 yaş 100-125 mL 6-12 yaş 50-75 mL 12 ve üzeri yaş grubu ise 50 mL dir. Çocuğun ağırlığı ile bu değerler çarpılarak alması gereken toplam sıvı miktarı hesaplanabilir.
Keçi sütünün inek sütüne göre avantaj ve dezavantajları var mıdır? Hangi durumlarda keçi sütü tercih edilmelidir?
Keçi sütü ile inek sütü protein yapısı bakımından oldukça benzemektedir. Ancak keçi sütü protein kompozisyonu bakımından anne sütüne daha yakındır. Keçi sütünde daha fazla kalsiyum magnezyum potasyum fosfor klor ve manganez bulunmaktadır. Ayrıca keçi sütünde inek sütüne oranla daha fazla miktarda A vitamini bulunmaktadır. Bu da keçi sütünü daha beyaz yapmaktadır. Keçi sütü yağ asitleri bakımından da inek sütüne oranla daha üstündür bu da keçi sütünün daha kolay sindirilebilmesini sağlar. Mide rahatsızlıkları olan kişilerde oldukça yararlıdır. İnek sütü ve ondan üretilen ürünler insanlarda alerji yapmasına karşın keçi sütü alerji yapmamaktadır. Bu özelliğiyle de özellikle inek sütü alerjisi bulunan kişiler için keçi sütü çok güzel bir alternatiftir. Tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra keçi sütü sodyum demir sülfür ve çinko bakımından fakirdir. Yapılan araştırmalarda keçi sütüyle uzun süre beslenene bebek veya çocuklarda anemi meydana geldiği saptanmıştır.
Sütü sade içmek istemeyen çocuklar için kakao bal veya pekmez takviyeleri yapılıyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Bazen çocuklarda süte karşı bir tepki oluşabilmektedir. Tadını sevmemek kokusunu sevmemek gibi bazı problemlerde sütün içerisine bazı takviyeler ilave etmek yerinde olabiliyor. Tavsiyem özellikle taze meyveleri sütün içerisine ilave etmek çocuklar muz çilek gibi meyveleri genellikle çok seviyorlar ve çok besleyici oluyor. Bunun dışında kakao ve bal da pek tabii ki ilave edilebilir. Pekmez demirin iyi kaynaklarından birisidir. Sütün içerisindeki kalsiyum ise bu demiri kullanmamızı engeller. Bu nedenle pekmez ile birlikte süt tüketimi yerine taze meyve sularının tüketimi daha doğru olacaktır.
Soya sütü ve çocuk beslenmesindeki yeri hakkında bilgi verir misiniz?
Bazı çocuklarda inek sütü allerjisi görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda inek sütüne alternatif olarak soya sütü verilebilir. Ancak soya sütü kalsiyum açıcından inek sütüne oranla oldukça yetersizdir. Bu nedenle beslenmesinde diğer kalsiyum kaynaklarını sıklıkla tükettirmek veya kalsiyumca zenginleştirilmiş soya sütlerini tercih etmek gerekir. Ayrıca inek sütü alerjisi bulunan çocuklarda soya sütüne karşı alerji çıkma olasılığı da yüksektir.
Taze sıkılmış meyve sularının faydaları tartışılmaz. Yaş gruplarına göre hangi meyveler veya meyve kombinasyonları seçilmelidir. Hazırlama ve saklama önerileriniz neler olabilir?
Taze sıkılmış meyve suları çocuklar için her yaşta sağlıklı ve doğal C vitamini kaynağıdır. Bebekler için ek besinlere geçilince ilk kullanılacak meyveler elma ve şeftalidir. Bu meyveler püre veya suyu şeklinde bebeğe hazırlanıp verilebilir. Büyük çocuklarda ise günlük meyve hakkının yarısı eğer kilo problemi yaşamıyorsa meyve suyu şeklinde verilebilir. Ancak C vitamini çok hızlı kayba uğradığından meyveler sıkıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Tüm bunların yanında çocukların meyveyi posa içeriğinden dolayı meyve olarak yemesine özendirilmelidir.
Gazlı içecekler çay ve hazır meyve suları hakkında annelere neler söylemek istersiniz?
Gazlı içeceklerin sağlık açısından zararları artık herkes tarafından biliniyor. Gazlı içeceklerin yüksek kafein içerikleri ile kalsiyum atımına neden olduğuna dair araştırmalar vardır. Bu nedenle çocuklarınıza mutlaka zararlarını anlatın ve bu içeceklerde sınırlandırma getirin. Çay tüketiminde ise bitki ve meyve çayları çocuklar için daha uygun alternatifler olacaktır. Hazır meyve suları ise içerisindeki aroma arttırıcılar ve şeker nedeniyle sıklıkla kullanılmaması gereken içecekler. Bunlar yerine su ayran taze meyve sularına özendirilmeli ve sevdirilmelidir.
Anneler’den Sorular
İkibuçuk yaşındaki kızım sütü ağzına sürmüyor ama Aptamil devam sütünü seviyor. Sakıncası var mı? – (Schepnem)
Herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak şunu unutmayın doğal hiçbir besinin yerini bir başka ürün tutamaz. Bu nedenle sütü sevdirmek için içerisine meyve veya kakao katmak gibi alternatifleri mutlaka deneyin.
Paketli meyvesuyu adı altındaki içeceklerdeki aroma verici renklendirici koruyucu vb. Maddelerin çocuk sağlığı için sakıncaları nelerdir? – (Merve Usta)
Hazır meyve sularında şeker içerikleri yüksektir. Ve hem dişlere zarar veriri hem de kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle taze meyve sularını tavsiye ederim.
Çocukların su tüketim miktarını nasıl ayarlayabiliriz? – (İnci Özdemir)
İki yaşındaki oğlum az su içerken bir yaşındaki oğlum 2-3 kat fazlasını tüketiyor.
Her çocuğun sıvı alımı farklı olabiliyor. Kimisi suyu çok severken kimisi hiç içmeyebiliyor. Sizin için burada belirleyici idrar renkleridir. Eğer idrar renkleri ve tuvalet sayılarıdır. Günde 4-5 kez idrar yapıyorlar ve idrarları açık sarı berrak renkteyse her şey yolunda demektir.
Çocuklar yemek sırasında neden çok miktarda su tüketmek isterler? Yemek sırasında ne kadar su vermeliyiz? – (Anneler ve Çocuklar)
Bazı çocuklar yemekle gereğinden çok miktarda su ve sıvı içerler. Bu sıvılar mide hacmini dolduracağından diğer besinlere ve yemeklere karşı bir isteksizlik ve doygunluk hali olabilir. Bunun sonucunda yemeklerin miktarında azalma ve yetersiz beslenme görülebilmektedir. Bu nedenle çocuğunuz eğer zayıfsa yemekle su tüketmemesine özen gösterin. Kilosunda herhangi bir problem yoksa yemekle birlikte bir iki bardak su içmesinde bir sakınca yoktur.