Antioksidan nedir?
Antioksidanlar besinlerde doğal olarak bulunan bileşenlerdir. Vücudunuzu serbest radikal denen zararlı moleküllerin yol açtığı hasarlara karşı korur.
Bazı serbest radikal formları vücutta doğal olarak oksijen kullanılarak oluşur. Diğerleri sigara dumanı gibi kirleticilerden gelir. Antioksidanlar hücreleri serbest radikallerin yol açtığı hasarlardan korur.
Sadece bir an için vücudunuzu bir araba gibi düşünün. Arabadaki metaller oksijen ile reaksiyona girdiğinde paslanır. Eğer koruyucu bir tabaka ile kaplanırsa çabuk paslanmaz. Benzer bir şekilde her gün antioksidan içeren besinleri yemek vücudu serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olur.
Antioksidanlar sağlıklı kalmanızda ve diyabet kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Besinlerin içinde birçok farklı antioksidanlar bulunur. Örneğin C vitamini E vitamini selenyum gibi vitamin ve minerallerdir. Bitkilerde doğal olarak bulunan fitokimyasallar antioksidan olarak hareket ederler. Flavoidler polifenoller ve karotenoidler bazı fitokimyasallardır.
Hangi yiyecekler antioksidan kaynağıdır?
Vitamin C: Biberler(kırmızı sarı yeşil) kivi çilek turunçgiller brüksel lahanası brokoli yapraklı sebzeler domates ve patates.
Vitamin E: Badem ayçiçek tohumu bitkisel yağlar yapraklı sebzeler yer fıstığı ve yer fıstığı yağı ve avakado.
Selenyum:Brezilya fındığı balık kabuklu deniz ürünler et kümes hayvanları tahıl ürünleri buğday tohumu buğday kepeği fasülye yulaf kepeği ve yumurta.
Karoteniodler:Lahana domates domates ürünleri ıspanak tatlı patates havuç yapraklı sebzeler kabak karpuz greyfurttur. Yaygın olarak bilinen karotenoid beta-karotendir.
Flavonoidler: Kiraz kırmızı üzüm soğan elma kakao çay(özellikle yeşil çay).
Antiaksidan desteği almak gerekiyor mu?
Antioksidanları en iyi olarak besinlerden alabiliriz. Suplementler çoğunlukla ihtiyacımız olandan daha yüksek miktarda içerir ve bu zararlı olabilir. Daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. Gıdalarda yaygın bulunan miktarları içeren suplementlerin günlük kullanımı güvenlidir.
Besinlerden daha fazla antioksidan almak için ne yapmak gerekir?
Bitkisel besinler tabağın en az 3/4 ünü içermelidir. Sadece et yerine garnitürler birlikte et yenmelidir.
Hergün 7-10 porsiyon sebze ve meyve tüketimi olmalıdır. Önerilen miktarlar yaşa ve cinsiyete göre değişir.
Hergün çeşitli renkte sebze ve meyveler alınmalıdır. Her gün mutlaka en az bir koyu yeşil ve turuncu sebzelerden yenmelidir.
Kepekli tahıllar dahil fındık ve tohumlar soya ürünleri kuru fasulye bezelye ve mercimek daha sık tüketilmelidir.
Yemekler hazırlanırken az miktarda bitkisel yağlar kullanılmalıdır.