Yağlı tohum diyince ;ceviz badem fındık yerfıstığı şamfıstığı soya fıstığı ayçekirdeği kabak çekirdeği antep fıstığı ve kaju gelir aklımıza.Bu tohumlar; B grubu vitaminleri mineraller yağ ve proteinden zengin olan besinlerdir. Ancak diğer besinlere göre daha fazla yağ içerdiklerinden tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.
Yüksek oranda yağ içermelerine rağmen bu yağlar vücut için yararlı doymamış yağlardır.Özellikle kalbimizi koruyan bu yağlar omega 3 yağlarıdır. Omega (n-3) yağ asitlerinin diyette artması koroner kalp hastalığının önlenmesinde yardımcı olur.
Yağlı tohumlar B grubu vitaminlerinden Tiamin (B1 ) Riboflavin (B2 ) Niasin Folik Asit ve E vitamini ; mineral olarak magnezyum potasyum ve bakır açısından zengin kaynaklardır. Bu tohumların özellikle E vitamini zengini olması koroner kalp hastalığından korumasına E vitamininin antioksidan özelliği ile kanserden ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklardan korumasına olanak sağlar.
Ceviz Omega 3 açısından zengin bir besindir.Omega 3 yağları kalbizi koruyan yağlardır.Ayrıca cevizin içeriğindeki yağ asitleri yaşlanmayı geciktirir.Kan kolesterolünü düzenler.
Badem triptofan ve kalsiyum içeriği ile kasları rahatlatır.Posadan zengin bir kuruyemiş olduğu için de tok tutar.Ceviz gibi badem de kalbi koruyan omega 3 yağlarını içerir.Bazı araştırmalar da diyetlerinde uygun miktarlarda çiğ badem bulunduran bireylerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir.E vitamininin vücut tarafından en iyi emilen formu olan alfa tokoferol bakımından zengindir.Yorucu egzersiz sonrası hasarlanmayı engellemede yardımcıdır.
Yer fıstığı gebelik için çok önemli bir vitamin olan folik asit ve mineral olarak çinko magnezyum ve bakır açısından zengin bir kaynaktır.
Fındık da E vitamini zengini olmakla birlikte çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.Kaslarımızın zayıflamasını önler.Zayıf hafızayı güçlendirmeye yardımcıdır.
Ayçekirdeği hem sağlık hem de enerji deposu diyebiliriz.Folik asit bakımından oldukça zengindir.Kalori içeriği çok yüksek olduğu için de kilo kontrolü için sınırlı ve gündüz saatlerinde tüketilmelidir.
Kalp sağlığı üzerine etkileri
Ceviz fındık badem ve fıstık gibi sert kabuklu meyveler ile bunlardan elde edilen bitkisel yağlar bitkisel sterollerden zengindir. Yapılan bazı araştırmalarda bitkisel sterol ve stanollerin ince bağırsakta kolesterol emilimini azalttığı serum LDL-kolesterol düzeyini düşürdüğü saptanmıştır.
Yağlı tohumlarda yüksek miktarda bulunan E vitamini antioksidant etkiyle yağların oksidasyonunu önler. Kanser kalp damar hastalıkları gibi bir çok hastalıkların önlenmesinde yardımcıdır.
Kan basıncının kontrol altında tutulmasında; potasyum kalsiyum magnezyum önemli minerallerdir. Yağlı tohumlar bu minerallerden oldukça zengindir.Tuzsuz kavrulmamış bir şekilde tüketildiğinde kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.
Sonuç olarak yağlı tohumlar kalp koruyucu antioksidan kolesterol düzenleyici ve kansere karşı koruyucu özellikleri ile sağlık açısından faydalı besinlerdir.Ayrıca zayıflamak için yağ yakmamız gerekiyor ve vücutta yağ yakımı için de sağlıklı yağlara ihtiyacımız var.Bu nedenle de enerjisi yüksek de olsa sınırlı miktarlarda ara öğünlerimize mucizevi sağlıklı yağ deposu yağlı tohumları eklemeliyiz.
Kalbinizin sağlıkla atması dileklerimle .