Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

ZAYIFLAMADA DOĞRU STRATEJİLER

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Zayıflamak ve onu koruyabilmek için dengeli bir beslenme planı içinde olmalı ve profesyonel bir egzersiz programı yürütmelisiniz.

Doğru zayıflama stratejisini oluşturabilmek için işe önce kaç kalori ihtiyacınız olduğunu bulmakla başlayabilirsiniz.Bu kalori vücudunuzun fiziksel ve zihinsel aktivite için ihtiyaç duyduğu enerjinin tümü yani ‘’Bazal Metabolizma Hızı (BMH) ’’ anlamına gelmektedir.
Cinsiyetimiz vücut ağırlığımız boy ölçümüz yaşımız aktivite düzeyimiz kas ağırlığımız matematiksel olarak metabolizma hızımızı etkileyen faktörlerdendir.Bazal metabolizma hızınız için uzmanlardan veya hesaplamalardan kendi kendizine yardım alıp bazal metabolizma hızınızı bulabilirsiniz.

Tabiki iş bu hızı bulmak ile bitmiyor. İş bu hızın yani sizin hayatınıza devam etmeniz için gereken kalori ihtiyacınızı yavaş yavaş kısıtlamaktan geçiyor. Sadece ‘’kısıtlamak’’ ise aslında basit bir kelime olarak kalır. Çünkü sizin kısıtlamadan daha da öte bu rakamı hayatınızda beslenmeye entegre ederken alacağınız; karbonhidrat yağ ve protein oranlarına çok dikkat etmeniz gerekir.Tam da bu noktada biz ‘’diyetisyenlere’’ iş düşer.Çünkü devamlı benzer programları yürüttüğünüzde ister istemez o beslenmeye vücut alışır ve kilonuz plato dediğimiz koruma dönemine geçer. Burada da küçük müdahalelerle akıllıca yapılan ‘’sağlıklı’’ değişikliklerle kilo verme hızınızı tekrar eski hızına kavuşturabiliriz.

Kilo vermeye çalışırken çoğu kişinin yaptığı en büyük yanlış kalori kısıtlamasının çok büyük çoğunluğunu en başta yapmaktır.Diyete başlamak isteyen bir kişi bazen çok sabırsız davranabilir ve sabırsızlıktan gelen bir motivasyonla bu işe başlar.Fakat sabırsızlıktan doğan bu geçici motivasyon kişiyi fazlasıyla aç bırakıp çoğu zaman yanlış stratejilere yönlendirdiği için kişinin motivasyonu hızlıca azalır ve kişi tahammülsüzleşmeye başlar.Motivasyonun azalmasını bu dönemde etkileyen bir çok etmen vardır.

Kişi ya karbonhidratları hayatından tamamen çıkarır ve bir süre bu doğru zannettiği programa uyum sağladıktan sonra vücudun doğal olarak geliştirdiği devleşen karbonhidrat açlığına yenik düşer.Hızlıca tekrar kilo almaya başlar.
Olası bir diğer senaryo ise şöyle; bu kez yine diyete başlayan kişi kendine karbonhidratları düşmen seçer ve diyete karbobhidratları keserek başlar.Bu sebeple de vücut bir süre sonra kas kaybetmeye devam etmemek için metabolizma hızını yavaşlatmaya başlar ve tabi akabinde de kilo verme hızı yavaşlar.Tartıda umduğu sonucu göremeyen kişinin ise diyeti bırakma bahanesi olur ve diyet sonlanır. Yavaşlayan metabolizma hızı da kişiye bundan sonraki yaşamında hediye kalır.
Oysaki burda düşünmemiz gereken; diyet bırakılıp başlanacak bir eylem değildir. Bu şekilde diyet yaparsak eğer bu eylem daha sürdürülebilir hal alacaktır ve böylece yaşam tarzı haline gelecektir. 

Kalorisi bazal metabolizma hızına göre ve aktivite düzeyine göre ayarlanmış karbonhidratların çeşidine göre gerektiği kadar alınan yani basit şeker dediğimiz her türlü glukoz glukoz şurubu mısır-fruktoz şurubu eklenmiş gıdaları asitli ya da asitsiz meşrubatları bisküvi kek şekerlemeleri minimuma indirgeyerek tatlı isteğini azaltabilmek için beslenme programınızda tam tahıllara bulgura ve meyveye yer vererek proteini ve yağı günlük kalori alımına göre ayarlarsanız zayıflamaya başlayabilirsiniz.

Tamamen kısıtlı bir liste yerine arada ufak tefek kaçamaklar yaparak bu işi kalıcı kılabilirsiniz. Zaman zaman tabiki kilo verme hızınızda yavaşlamalar olacaktır kilo vermenin yavaşlamasının uzun sürmesi durumunda da kendinizi hırpalamayarak bundan sonra hayat boyu sürdürebileceğiniz tarzda bir spora başlayabilirsiniz.
Dengeli beslenip sporu şiddetine göre dönem dönem değiştirerek hayat boyu bulunduğunuz ve istediğiniz kiloyu koruyabilirsiniz.