Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hafta Sonu Ve Tatil Günlerinde Diyet

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Çoğu danışanımdan duymaktayım ''Hafta içi diyetimi çok iyi yapıyorum ama hafta sonu tüm dengem bozuluyor'
​Tabi burda bozmaktan kastedilen öğünleri kaçırmak.Biz diyetisyenler kişiye özel diyet programı hazırlarken danışanlarımızın günlük yaşantısını yatış-kalkış saatlerini düşünerek ailesi ile hangi vakitlerde hangi öğünlerde beraber yeme alışkanlığı sürdürdüğünü öğrenip tabi bu arada kişi çalışıyorsa iş hayatını ve işte tüketebildiği besinleri göz önünde bulundurup dengeli bir beslenme programı oluşturuyoruz.
Buraya kadar herşey normal çünkü hepimizin mesai günlerinde -ev hanımları da dahil-bir rutinimiz var.Hafta sonunu düşününce ise işler değişiyor.Tüm haftanın yorgunluğunu telafi etme amaçlı uyanış süresi daha geç saatlere kalıyor veya çocuğu okula gitmeyeceği için anneler daha o gün daha geç kalkıyor.Durum bu şekilde olunca ise sabah yapılacak kahvaltı öğlen saatlerine sarkıyor. Sarkamaz mı peki ?
Tabi ki sarkabilir.Yalnız o zaman buna göre bir denge planı oluşturmamız gerekmektedir. Çünkü diyet yapan veya sağlıklı beslenme programı takip eden danışanlarımızda kişinin günlük yaşantısına güne başladığı ve günü bitirdiği saate göre öğün sayısı ve öğün içeriği ayarlaması yapıyoruz. Normalde hafta içerisinde yani çalışılan günlerde diyelim sabah saat 7'de güne başlayıp 23.00 - 00.00 arası uyuyan bir kişiye açlık durumuna sağlık problemlerine göre ve tüketim alışkanlıklarına göre günde 4 ile 6 öğün arası besin tüketmelerini istiyoruz. İstememizdeki sebep ise günlük enerji dengesini pozitif yönde geliştirmek için ana öğünleri çok yüklü vermeyi tercih etmeyip kişiyi 6-7 saatlik bir açlıkla bırakıp ana öğünde fazladan enerji almasını önlemek kan şekeri dengesini ve öğün alımından sonra oluşacak insülin hormonu yanıtını regüle şekilde tutmak ve yine uzun süreli açlıklarda meydana gelebilecek çeşitli mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarmamaktır.
Fakat kişiler az öğünle de hayatını sürdürüp vücut ağırlıkları bakımından iştah kontrolleri açlık düzeyleri bakımından bir şikayette bulunmuyorlarsa şayet burada da kişiyi fazla öğüne boğmaya tabî ki gerek kalmamaktadır. Gel gelelim hafta sonlarında veya tatil günlerinde meydana gelen durumlara..

Tatil günlerinde her zamankine göre kahvaltıyı daha geç yapmaktayız. Fakat kahvaltıdan sonra 5-6 saatlik açlık meydana gelmeden mümkünse 4 saat sonra ara öğün yapılmasını ve akşam yemeğini yine hafta içindeki gibi veya kişilerin kendi uyku saatlerine göre yatmadan en geç 4 saat önce ana öğünü bitirmek üzere düzenlemelerini tavsiye etmekteyim. Hafta sonlarında yaşanan beslenme düzensizliği hem  kişinin akşam saatlerinde gereksiz acıkmasına sebep olacaktır hem de hafta içinde oluşturduğumuz düzenli beslenme sistemine ayak uydurup kilo veren ya da kilosunu koruyan metabolizmanın düzenini bozacaktır. Bu sebeple hafta sonları veya tatil günlerindeki öğün planlarınızı o gün gerçekleşecek programınıza göre ayarlamalısınız. Böylece sizin için hem tatil günü hem de tatili/hafta sonunu takip eden diğer günler yaşanılacak açlık atakları sevilen yiyeceklere karşı oluşabilecek şiddetli istek tatlı krizleri de önlenmiş olacaktır.