Beslenme açlık duygusunu bastırmak ya da canın çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; kişinin büyüme yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenmede amaç bireyin yaşı cinsiyeti fiziksel aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan enerji ve besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır. Bu besin öğelerin herhangi biri alınmadığında gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur.
Vücudun büyümesi yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu yeterli ve dengeli beslenme deyimi ile açıklanır. Yetersiz ve dengesiz beslenme durumlarında vücudun büyüme gelişme ve normal çalışmasında aksaklıklar olacağından yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme; bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan (pellegra beriberi skorbüt anemi raşitizm vb.) bazılarında ise dolaylı (enfeksiyon hastalıkları kalp - damar hastalıkları diyabet hipertansiyon karaciğer hastalıkları şişmanlık vb.) bir nedendir.
Besin üretimi ve beslenme koşulları dikkate alındığında besinler 4 yapraklı yonca veya besin piramitleri ile gruplandırılmıştır. Yoncanın her bir yaprağında ve piramidin her basamağında farklı besin grupları yer almaktadır. Besinlerimizi seçerken her gruptan besin tüketmemiz sağlık açısından olumlu etki gösterecek ve besin öğesi vitamin ve mineral eksiklikleri ortadan kalkmış olacaktır.