Dukan Diyeti Fransız doktor Pierre Dukan’ın yaklaşık 35 yıllık klinik deneylerine ve binlerce hastasından elde ettiği verilere dayalı protein bazlı bir diyettir. Dünya genelinde 50 milyondan fazla insanın bu diyeti uyguladığı tahmin edilmektedir. Mutlaka uymanız gereken katı ve zor kuralları bulunmaktadır.
Dukan diyetinin olumsuz yanları
Besin zenginliği açısından dengeli bir diyet değildir.
Antioksidan ve fitokimyasal maddeler gibi yararlı bileşikleri ve vücudumuz için gerekli olan vitamin ve minerallerin büyük bir çoğunluğundan faydalanılmaz.
Yoğun protein tüketimi kolesterol artışına ve kandaki trigliserid artışına neden olur. Gut hastalığı riski artar.
Aşırı protein eksik mineral vitamin ve karbonhidrat alımı kas kaybına neden olduğu gibi lif eksikliği yüzünden kabızlık problemi de baş gösterir. Kabızlık bu diyetin en belirgin yan etkilerinden biridir.
Fazla protein tüketimi doğrultusunda kişi normalin çok üzerinde su içmeye başlar. Bu böbrekler üzerinde olumsuz etkiye yol açar. Fazla protein tüketimi böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biridir.
Kandaki üre oranı damar sertliği riski yükselir.
Diyet sonrası hızlı kilo alımı görülebilir.
Aşırı protein alımı kas miktarının azaltmasına sebep olur.
Halsizlik güçsüzlük hissi başlar.
Baş ağrısı ağız kuruluğu ağız kokusu diğer yan etkilerindendir.
Aşırı protein ağırlıklı beslenmelerde başta bağırsak mide ve pankreas olmak üzere kanser riski yükselmektedir.
Dukan diyeti yoğun protein ağırlıklı bir diyet olduğu için karbonhidrat içeriği yok denecek kadar düşüktür. Dukan diyetinde kilo kaybının çok hızlı gerçekleşmesinin sebebi su ve kas kitlesinin azalması ile ilgilidir. Ancak uzun vadede verilen kilolar geri alınır ve vücutta geri dönüşü pek mümkün olmayan problemler ortaya çıkabilir. Dolayısıyla her zaman “kişiye özel diyet planı” yapılması en doğrusudur.