Ramazan ayının yarısına yaklaştığımız şu günlerde kilo almaya başladığımızı veya verdiğimizi hissetmiş ve hala bir beslenme düzeni oturtamamış olabiliriz.
17 saat gibi uzun bir açlık sonrasında yediğimiz yiyecek ve içeceklerin çeşidi kadar miktarı ve yeme sıklığı çok önemlidir. Problemlerimizi azaltmak ve daha kolay oruç tutmak için menü üzerinde sizlere küçük öneriler…
İftar; 2 bardak su ile orucumuzu açalım çok hızlı su içmeyelim.
2 hurma 2 zeytin Yarım kibrit kutusu peynir 1 tatlı kaşığı reçel 1 avuç içi büyüklüğünde pide 2 kepçe çorba
Her zaman az miktardaki iftariyelik sonrası çorba tüketmek sindirim problemlerimizi azaltır.Çorbalarımızı çok yoğun ve yağlı çorbalardan seçmeyelim.
Orucumuzu açtıktan sonra küçük bir ara vermek hem doygunluğunuzu artıracak hem de midemizin sıkıntı yaşamasını önleyecektir. İdeali; orucu açtıktan sonra ana yemeği tüketmek için 30 dakika beklemektir.
1 porsiyon Izgara veya fırında tavuk Ramazanda kızartmalardan kaçınalım.
Haşlama sebze garnitür
1 porsiyon bulgur pilavı
Salata
Ara öğün; Ana yemeğimizi yedikten 1-1.5 saatte bir yatana kadar ara öğün tüketmelisiniz. Bu sayede metabolizmanız çok daha iyi çalışacaktır.
1 porsiyon meyve
1 küçük kase leblebi veya 2-3 galeta veya 4-5 grissini
Yatmadan önce; 1 porsiyon meyve
1 küçük probiyotik yoğurt- içinde 1 tatlı kaşığı yulaf 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Sahur; 1 yumurta 1-2 kibrit kutusu kadar peynir 2 tam ceviz 1 dilim karpuz 4-5 zeytin domates salatalık biber 1 bardak süt
İftarla sahur arasında en az 2 litre sıvı tüketmeye çalışalım. İdrar rengimizin renksiz olması vücudumuzdaki su miktarının yeterli olduğunu gösterir.
Canımız tatlı istediğinde güllaç sütlü tatlılar ve dondurmayı tercih edelim. Ağır tatlılardan kaçınalım.
Yrd. Doç. Dr. Diyetisyen Aylin Hasbay Büyükkaragöz